Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad insamling

Annons

Med reservation för att slutsumman kan bli lite större har Röda Korset i Hedemora kommun samlat in 292 575 kronor. Det är bössinsamlingarna som dragit in mest pengar, men företag, föreningar och privatpersoner har också skänkt pengar på eget initiativ.

Nog med pengar har samlats in för att kunna hjälpa de drabbade länderna i flera år. Alla pengar och all ränta de genererar är öronmärkta för tsunamioffren.

- Vartenda öre går dit, säger Gunborg Morén som är ordförande i Hedemora Röda korskrets.

Egna initiativ från barn och unga i landet har det varit gott om. Gunborg Morén berättar om två flickor i åttaårsåldern som kom med ett kuvert märkt "vågens offer".

- De berättade att de hade haft en "sosk", en kiosk alltså, där de sålt läsk och popkorn. De hade kommit på idén helt själva och samlade in 76 kronor på det sättet.

Röda Korset var på plats redan innan katastrofen och började arbeta direkt. De pengar som svenska Röda Korset samlat in stöttar de lokala kretsarna i Sydostasien.

Även om frivilliga reser till de drabbande områdena är de flesta hjälparbetare lokala rödakorsare, berättar Gunborg Morén.

- Eftersom det finns mottagare i alla länder kan vi med trygghet samla in och lämna över pengar inom Röda Korset, säger hon.

Just nu är det vattenrening som är det mest akuta. Men Röda Korset arbetar också med återuppbyggnad och ger stöd till familjer så att de kan komma i gång igen.

- Det känns bra att veta att pengarna kommer fram och att de gör nytta, säger Gunborg Morén.

Dessvärre har andra länder som behöver stöd kommit i skymundan. Krig, torka, jordbävningar och svält drabbar människor hela tiden.

- Röda Korset behöver fortsatt stöd. Katastroferna tar aldrig slut och tyvärr bedriver vi ett jobb som pågår för jämnan, säger Gunborg Morén.

Inte nog med att Hedemorakretsen samlat in mest pengar i Region mitt. Hedemora var också bäst av de 46 Röda korskretsar i Region mitt som deltog i den årliga Kretskampen, som arrangerades i onsdags, en årlig frågesport med frågor om allehanda ting.

- Det känns förstås roligt att vi är så alerta på alla områden, säger Morén.

TONE GELLERSTEDT

Mer läsning

Annons