Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad hembygdsdag trots regn

Annons

- Vi trodde knappt att någon skulle komma när det regnade så här mycket, säger Britta Dovåker, parkeringsvakt dagen till ära.

Trots regnet och blåsten var det ändå värme som mötte besökarna. Varma leenden, varmt kaffe och öppna dörrar till värmen vid öppna spisen i fäbodstugorna.

- Välkomna in! Har ni fått kaffe? Det här är Bortasgården. Nej, ha stövlarna på - mattorna skur-ar vi sedan!

Solveig Arons tillsammans med maken Bengt var en av familjerna som deltog i hembygdsdagen. Bortasgårdens historia fanns väI bevarad i form av tidningsurklipp och muntlig tradition, men dagen till ära var det dockor som dominerade i skåp och på bord.

- Jag började samla dockor från olika länder för en sådär 20 år sedan. Nu har jag över hundra! berättar Solveig Arons.

I portlidret i granngården Pungens sliter smeden Jeppe Smas. Med samma mekanik som en trampsymaskin kan han själv trampa luft in i kolen så järnet blir glödande hett, men vätan i luften har krympt tygremmen. Tidvis ångar det lika mycket kring smeden själv som när järnet kyls av i vattenspannen.

I Hampusgården är det tavlor som dominerar. Konstnärinnan Hampus Britta har satt upp en tillfällig utställning av sina akvareller. Det är tack vare Hampus Britta och hennes make som denna första hembygdsdag blivit av och nu hoppas man på en fortsättning.

- Om det ska bli en hembygdsdag även nästa år beslutar vi på stämman i september. Personligen tycker jag att vi ska prova ett år till och se hur många som kommer när det förhoppningsvis är varmt och soligt.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons