Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad heldag i Rörbäcksnäs

Annons

Rörbäcksnäsdagen blev en lyckad tillställning. Många människor var i rörelse på olika aktiviteter och en kyrkokonsert lockade faktiskt en alldeles fullsatt kyrka med 130 åhörare i bänkar och på extrastolar.

De som tagit plats i kyrkan fick lyssna till en finstämd konsert i folkton framförd av en kvartett bestående av fiolspelmännen Lars Moberg och Joel Hermansson samt sångfåglarna Ann-Sofi Nilsson och Anna Fredriksson.

De tre sistnämnda kommer från Malung. Lars Moberg har sina rötter i Rörbäcksnäs och är känd som utrikesreporter vid SVT med stationering i USA för närvarande. På sin mammas gata avslöjade att han i ungdomen sjungit i kyrkan, som medlem i Rörbäcksnäs kyrkliga damkör!

De flesta av dagens aktiviteter koncentrerades till hembygdsgården, som ligger strax bortanför kyrkan. Där bjöds rafflande tävlingar i springskytte och hästskokastning. Hästskokastningen vanns av Björn Teige i seniorklassen och Karl-Johan Hjul bland juniorer. I en tipspromenad segrade Sune Olsson.

Vid hembygdsgården kunde man också se några av byns skickliga hantverkare, .bland andra Grete Skogmo som vävde, Karin Backman som gjorde mattor och knivmakaren Jonny Skogmo som visade några av sina alster.

Bernt Hellberg hade satt upp en imponerade utställning av skolfoton. Inte mindre än 87 bilder från 1907 och framåt. Sedan mitten av 40-talet och fram till dags dato är samlingen, som tillhör hembygdsföreningen, i stort sett komplett.

Populära vid hembygdsgården var också tunnbrödbagarna som sålde rykande färskt bröd i massor. För att inte tala om de tappra kvinnorna som stekte kolbullar i värmen. Det gick åt 30 liter smet och 10 kilo fläsk innan alla besökare var mätta och belåtna.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons