Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad filmfestival för skollediga

Annons

u - Det är idel glada miner och nöjda ansikten. Den här hyllningen till Astrid Lindgren fyller helt klart ett stort behov, säger Filmstudions Jan-Olov Tejde, populärt även kallad Mister Film.

Entusiasmen avser den pågående filmfestivalen i Aveny med totalt tio Astrid Lindgren-filmer under höstlovsveckan. Premiär-en hölls i måndags med filmen Alla vi barn i Bullerbyn och under fortsättningen av veckan passerar den ena klassikern efter den andra revy på vita duken. Salongen är välbesatt vid varje föreställning.

Festivalen är, som NLT tidigare omtalat, ett samarrangemang mellan Ludvika Filmstudio, kommunens kultur- och fritidssektor och biblioteket.

- Det kommer fler biobesökare än vi trodde och bara på onsdagen sålde vi 150 nya kort. Det är ju verkligen förmånligt att få se tio Astrid Lindgren filmer för bara 20 kronor. Kortet gäller nämligen för samtliga filmer under veckan.

På onsdagen visades nämligen Karlsson på taket som eftermiddagsföreställning. Den filmen uppfattas av många som kanske den allra bästa inom Astrid Lindgren-genren.

- Den är så naturlig och Olle Hell-bom har verkligen lyckats välja barn som passar för sina roller. Karlsson på taket håller dessutom en hög kvalité både när det gäller spelet och fotot, lovordar Tejde.

- Klassikerna från 70-talet behåller sitt grepp om den unga publiken och det tycker jag är värt att notera.

Hittills under festivalveckan har överraskande många vuxna anhöriga följt med sina små till Aveny. Det är något som Tejde och kamraterna uppskattar.

- Film är ett socialt nöje. Man sitter tillsammans i stor grupp och får en gemensam upplevelse. Film på biograf är något oslagbart. Det har alltid varit min melodi och det är också målsättningen som driver både Ludvika Filmstudio och Bio Ludvik.

- Det är något helt annat än att sitta ensam hemma och titta på videofilm.

På fredag är det dags för final. Då vankas Lotta flyttar hemifrån som förmiddagsfilm och den påkostade Bröderna Lejonhjärta som eftermiddags dito.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons