Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad festival i Smedjebacken

Annons

När Festival Digital ryckte allt närmare och den ena workshopen efter den andra floppade såg det mörkt ut. Det medger Anders Berggren.

- Ett tag funderade jag på vad jag sysslade med...

Men vare sig kommunens IT-pedagog eller övriga inblandade den nybildade föreningen sMediabacken gav upp. Festivalen skulle genomföras.

Med facit i hand på festivalens dag 2 i lördags var Anders Berggren belåten. Folkets hus var måhända inte sprängfyllt av besökare.

Men i stort sett samtliga provapå-stationer lockade nyfikna samtidigt som det satt ett 40-tal personer i biosalongen och tittade på unika gamla smalfilmer om bygden.

Isabelle Fredriksson och Jennifer Engvall, som till vardags går i trean i Björsjö skola, var två av kommunens unga som lockades av festivalen.

I synnerhet var de nyfikna på den aktivitet som Västerbergslagens dans- och musikskola bjöd på. Nämligen att via datorn skapa egen musik.

Musiklärarna Niklas Vikersjö och John Andersson hjälpte till med tekniken.

Sång och musik är något som Isabelle och Jennifer gärna sysslar med. Med sig hade de en egen text. Och med lite digital fingerfärdighet ordnade Niklas fram en passande melodi.

Texten, som handlar om trafiksäkerhet, är för övrigt Isabelles och Jennifers bidrag till en tävling som de deltar i via skolan.

- Men vi har inte fått nå´t svar än så vi vet inte hur det går, berättade den skönsjungande unga duon.

I festsalen ägnade sig en kvartett ungdomar åt legorobotar. Här var det fritt fram att bygga och programmera robotar.

Christoffer Salander har pysslat med den här speciella och ganska pedagogiska tekniken tidigare. Därför antog han också den utmaning som arrangörerna bjöd på - att programmera en färdig robot och fiska upp en tian-lott från den andra änden av bordet.

Han lyckades. Om lotten gav utdelning är däremot oklart.

Under lördagskvällen fortsatte festivalen med mera film. I utbudet fanns bland annat en handfull digitala berättelser med en gemensam nämnare - den 12 mars 2004.

Kvällen avslutades med disko, nattmacka och en massa eftersnack, får man förmoda.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons