Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad besöksdag

Annons

I fyra år har Kristinegymnasiet bjudit in killar från Hälsinggårdsskolan för att locka dem till de traditionellt kvinnliga utbildningarna. I går var det dags igen.

- Jag trodde det bara var tjejer som gick här men det finns ju killar också. Det verkar kul och man verkar få jobb lätt när man gått ut, säger Pontus Linder, som går i nian på Hälsinggårdsskolan.

Harald Götlind är också positivt överraskad efter besöket.

- Det verkar kul att vara fritidsledare och jobba med barn. Men helst vill jag gå estetiska programmet med musikinriktning, säger han.

Pontus Linder vill helst gå byggprogrammet, men barn och fritid lockar också.

-Jag skulle vilja jobba på fritidsgård och spela biljard med barnen. Innan vi kom hit tänkte jag att barn och fritid var lika med blöjor, det stämmer inte. Jag är definitivt mer intresserad att gå här nu.

Av de 34 elever som går i årskurs ett på Kristinegymnasiet kommer 11 från Hälsinggårdsskolan. Kjerstin Malm, som är studievägledare på skolan, tror att informationsdagen har mycket med det resultatet att göra.

-En tredjedel från Hälsinggårdsskolan är en väldigt stor andel eftersom vi tar in elever från alla kommuner i länet, säger hon.

Helst skulle hon vilja bjuda in alla skolor, men det finns det inte resurser till.

-Från början var det Hälsinggårdsskolans personal som tog kontakt med oss och vi anordnade det här, berättar hon.

-Tanken är att fler elever ska göra otraditionella studieval. Det behövs fler killar inom de här yrkena, säger hon.

En av dem som träffade eleverna på de olika stationerna var Henrik Czuczor, som jobbar inom hemtjänsten i Britsarvet.

-Det behövs fler killar i vården. På mitt jobb är det ganska många killar, tre av fjorton, men så ser det inte ut på många andra ställen. Det blir bättre arbetsmiljö när det är blandat på arbetsplatsen, säger han.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons