Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lut-Eric fyller 95 år

Annons

Lut-Eric är född i Sågmyra och uppväxt i Falun. På August Erixons mekaniska verkstad i Falun fick han 14 år gammal tillfälle att börja utveckla sitt intresse för mekanik.

Borlängebo blev Eric Andersson 1936. Han flyttade då till Barkargärde och började arbeta vid Rakbladsfabriken Dorma. När rakbladsfabriken lade ner 1938 började Eric i Nordströms verktygsfabrik som tog över Dormas fastighet.

Egen verkstad startade Lut-Eric 1950 i källaren under sin bostad i Barkargärde.

Yrkeslärare blev han 1957 då Stora Tuna yrkesskolor började med bilmekanikerutbildning.

Intresset för maskiner och mekanik avspeglades också i det uppdrag som tekniskt ombud för MHF, Motormännens Helnykterhetsförbund, som Eric hade under många år. Han delade då med sig av sina kunskaper till medlemmarna i daladistriktet.

Veteranbilar har Lut-Eric gärna sysslat med. Särskilt då den Morris 1937 som Eric höll i ett exemplariskt gott skick och själv tillverkade reservdelar till. Detta med att göra bildelar hade Eric lärt sig redan i början av 1920-talet. Det var hos August Erixons i Falun.

Verktyg, mindre maskiner och hjälpmedel för de flesta yrkeskategorier. Detta och mycket annat, en del var hans egna uppfinningar, har Lut-Eric tillverkat.

Parallellt med sin tekniska begåvning har Eric odlat sin begåvning som sångare och underhållare.

Lut-Eric har berättat att han bara var tre år då han hemma hos mormor och morfar gjorde sitt första sångframträdande. Senare skulle den organiserade nykteristen och Birger Sjöberg-älskaren Eric Andersson bli känd som Lut-Eric.

Känd efter att många framträdanden som sångare. Med luta som sitt instrument.

Men då Eric 1931, på Barnens dag i Folkets park, gjorde ett av sina första framträdanden för en större publik var instrumentet fortfarande gitarr. Hans luta kom först några år senare.

Sång och musik har tillsammans med mekanik varit och är fortfarande Lut-Erics stora intressen.

Eric som är medlem i Tuna-Säters SPF-kör Orion har även efter fyllda 90 år medverkat i sång-och musiknummer. Han var då en av solisterna i ett program som direktsändes från radiohuset i Falun.

Denne vitale seniorunderhållare har genomgående fått fina omdömen från dem han kommit i närmare kontakt med: Försynt, ödmjuk och godmodig är några exempel på detta.

Den länge friske och vitale Lut-Eric kunde till i höstas, flera år efter att han blivit änkling, bo kvar i det hus i Barkargärde som han och hustrun Rut köpte i början av 1940-talet.

Nu bor Lut-Eric Andersson sedan november på Åkershem.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons