Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lusthuset, en pjäs med mycket allvar

Annons

Pjäsen handlar i korthet om hur tre tonårstjejer av en tillfällighet träffas i ett lusthus. Det är invandrartjejen Zaidi (Sofia Hellqvist), Tina (Tove Dahlberg) och Malin (Ida Engman). Det visar sig snart att alla bär på stora personliga problem.

Zaidi märker tydligt av den invandrarfientlighet som spirar, Malin har själv blivit våldsam efter att ha växt upp i en miljö där hon ofta misshandlats och Tina utnyttjas sexuellt inom hemmets väggar. I lusthuset vågar de öppna sig för varandra och finner en tröst i att för första gången våga att berätta.

- De här problemen finns överallt och en förhoppning är att de som ser pjäsen och befinner sig i samma situation ska våga att öppna sig och berätta för att få hjälp, säger regissören och manusförfattaren, Ronny Thörnblom.

Utöver de tre aktörerna finns Therese Ehrling (åk3) med i produktionen som regiassistent. Ansvarig för ljussättningen är Moa Anderzon (åk2).

I samband med föreställningarna kommer informationsmaterial från BRIS (Barnens Rätt I Samhället) och Rädda Barnen att delas ut. En frivillig entré tas ut som går till jourtelefonverksamheten inom BRIS.

Lusthuset ges i fem föreställningar och alla elever från årskurs 6 till gymnasiet är inbjudna. Även allmänheten har möjlighet att se pjäsen då den spelas på torsdag kväll.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons