Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lustgården växer med ny kraft

Annons

I augusti år 2000 inledde arbetsförmedlingen tillsammans med försäkringskassan och VBU en satsning på funktionshindrade.

Med medel från EFS Växtkraft mål 3 kunde 18 personer med mindre handikapp eller förslitningsskador få utbildning i trädgårdsskötsel.

Studierna var förlagda till Disponentparken och avslutades i mars i år. Disponentparken och Cassels var samarbetspartners i projektet.

- Disponentparken var väldigt nöjd med deras arbete, berättade Peter Garvö, som är projektledare.

I själva verket var de så nöjda att de ville ha personerna som utbildat sig kvar som anställda. 15 av dem som gått utbildningen var också intresserade av att vara kvar.

- Vi lyckades ordna så att de får stanna till och med den sista september, sedan vet vi inte, fortsatte Garvö.

Att ha parken full med arbetskraft passar bra i allmänhet, och den här sommaren i synnerhet. Sedan förra hösten arbetar nämligen Peter Garvö även med ett annat projekt.

- Med länsarbetsnämnden som finansiär anlägger vi en lustträdgård bakom Disponentbyggnaden, berättade han.

- Från början hette den Sinnenas trädgård, men det namnet var namnskyddat, så vi fick byta till Lustgården. Innebörden är hur som helst den samma.

Tanken är att den nya delen av Disponentparken ska verka för friskvård, uppladdning av slutkörda batterier och rehabilitering.

- Vi vill att den ska kunna användas av privatpersoner såväl som av företag, äldreomsorgen, barnomsorgen, handikapporganisationer och skolan, påpekade Garvö.

- I framtiden kommer personalen att kräva olika friskvårdsaktiviteter, och det här är en mycket bra sådan. Här ska man kunna koppla av, men också syssla med rehabiliterande verksamhet.

Bland annat anlägger vi en plats där gamla och funktionshindrade kan träna på att gå.

Under sommaren är aktiviteten livlig i den nya parkdelen. En mur har byggts, marken ha jämnats och olika ingångar till trädgården har planerats. Just nu arbetar Peter och några av de anställda med en trappa bredvid fontänen och en pergola. Innan sommaren ska också en bäck och ett vattenfall, en stenträdgård, en örtagård och en doftträdgård stå klara.

Den nya parkdelen beräknas vara färdig till hösten, men redan nu välkomnas folk att komma och titta.

- Det är många som kommer för att följa uppbyggnaden och kanske få tips till sina egna trädgårdar. Det tycker vi bara är roligt, sade Garvö.

- Troligtvis börjar vi ta emot grupper under hösten, eller möjligtvis till våren. Men en perfekt trädgård - ja, den tar 20 år att få färdig.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons