Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lustfyllt i luft och på land

Annons

Ordförande i flygklubben Johan Stormats trivdes och kunde glatt konstatera:

- 25 av 40 tomter invid flygplatsen är sålda. Det är grönt ljus. Nu är det bara att köra på.

Det innebär att planeringen inför byggandet av en efter amerikansk modell "airport home" eller "airpark" kan komma i gång i den nordvästra kommundelen.

- Det blir som om golfare skulle bygga hus vid golfbanan.

Johan Stormats är entusiastisk inför vad som komma skall. Byggandet vid flygplatsen kommer att bli ett rejält uppsving för bygden, menar han. En del väljer att ha huset som fritidshus medan andra flyttar dit permanent.

- Det blir en kick för bygden.

Johan från Alvik är endast 24 år men har redan meriter i massor på flygsidan. SM-guld år 2002 och i våras blev han slovakisk mästare i segelflyg. En präktig överraskning inte minst för de mer etablerade flygrävarna.

- Det blev nog lite förskräckta, säger han och ler.

Nu är han inne på sitt andra år som ordförande. Just nu studerar han i Slovakien och räknar med att vara färdig trafikpilot till jul.

Han ser utvecklingsmöjligheterna på flygfältet. Tomter och byggande är ett stort steg och EU- projektet "School at work" med Carl Rönn i spetsen börjar nu ge resultat. Teater och inte minst flygplansbyggande av skolelever har slagit väl ut.

Och teater i det fria blev det. En stor skara publik hade tagit plats på den inhyrda läktaren från Vasaloppet. Calle Rönn som den franske flygaren tog ett nappatag med tysken Smetterling. Dasset sprängdes i bitar, orkestern med Sege Johansson i spetsen spelade upp och kampen i luften mellan fransosen och tysken fick publiken att trivas.

Inte undra på att en av eldsjälarna till idéutvecklingen i och kring flygplatsen, Jan-Axel Tolförs trivdes. En utveckling han knappt vågat drömma om.

- Det ser bra ut. Det går som tåget. Nu kan man dra sig tillbaka med gott samvete, skrockade han.

Runt 165 flygande maskiner i alla de modeller, hembyggen och veteranplan, kom till flygdagen. Många passade på att ta en stjärtsväng runt området i kräfttider.

Johan Stormats visade det ultralätta planet WT9 Dynamic. Endast 275 kilo tungt, 100 hästkrafter och en marschfart på 275 kilometer i timmen.

- En riktig raket. Vi funderar på att köpa in en sådan i klubben för att bogsera segelflygplan. Dessutom är den tyst och drar lite bensin.

Entusiasmen sprudlar bland flygfolket i Siljansnäs. Det är inte utan att det är något stort på gång.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons