Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lusten att skapa är Brunos styrka

Annons

Guldlisttillverkning började Bruno arbeta med redan som 15-åring. Det var hos Lundgrens hemma i Gustafs. Här lärde han sig det mesta om det hantverk han skulle komma att ägna hela sin yrkesverksamma tid åt.

I ungdomen idrottade Bruno flitigt. Främst var det orientering han ägnade sin fritid åt. Men det blev även fotboll och bandy. Allt för Gustafs Idrottsförening.

Efter sju år som anställd hade Bruno bestämt sig för att både bli egen företagare och för att flytta till Djurås. Detta var strax efter andra världskriget och Bruno var 22 år.

- I Djurås hade jag fem anställda, berättar Bruno inför sin 80-årsdag.

1956 flyttade Bruno med sin verksamhet till Borlänge och Romme industriområde. Vid Silogatan hade Bruno byggt en industrilokal, i dag Brunos bostad.

I Borlänge blev det nya och framgångsrika år. Brunos företag, som hade åtta anställda i Romme, hävdade sig väl i konkurrensen. Framgångarna till trots bestämde sig Bruno ändå för att åter bli anställd. Nu som arbetsledare hos Gustafs List. Här arbetade Bruno sina sista sju yrkesverksamma år innan han 57 år gammal blev sjukpensionär.

- Genom mitt yrke hade jag fått kemisk astma så det fanns ingen möjlighet att fortsätta arbeta, säger Bruno.

Behandlingen med kortison gav inte bara lindring. Det skulle visa sig att Bruno även fått kortisonskador.

- I dag tycker jag det är ett helvete. Jag kan inte gå två-tre steg utan rollator, förklarar Bruno som hela tiden försökt hålla svårmod och dystra tankar på avstånd.

- Jag har humöret kvar. Därför tror inte folk att det är något fel på mig, säger Bruno Andersson.

Skapande verksamhet fortsatte Bruno med även sedan han tvingats sluta med sitt yrke.

- Tidigare snickrade jag möbler, fast mer som en hobby. Det trivdes jag med. Jag har också vävt och sytt tavlor, berättar Bruno Andersson om sitt skapande.

För Bruno har lusten att skapa alltid varit en styrka och hans goda humör en fin tillgång.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons