Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurviga får ger mjölk till krögarnas favoritost

Annons

Totalt har Karl Erik och Karin 60 får. De räknar med att öka produktionen av både ost och kött det kommande året. Fåren ger mycket mjölk och ull som är bra för tovning. Gården producerar även kött och framför allt ost. Hittills har Karin och Karl Erik producerat mest ost av fetatyp. I vinter öppnar de en gårdsbutik och planerar att sälja även grönmögelost och marinerad ost.

- Mjölken pastöriseras och osten lagras ett halvt år i saltlake, berättar Karin.

Kunder är både bybor, krogar och hotell i framför allt Tällberg.

Karl Erik visar fårens foder.

- Det är oerhört viktigt vad djuren äter. Vi tar ut två skördar och höet innehåller mycket blad och är mycket näringsrikt. Förvaringen är också viktig. Den ska vara hygienisk. Fodret är grunden till hälsan och det går inte att kompensera med kraftfoder, då blir det magproblem i stället.

Karin och Karl Erik har nyligen börjat med mjölkfår. Karl Erik efterlyser mer samarbete mellan olika producenter på landsbygden.

- Vi kan samarbeta både vad gäller utrustning, marknads- föring och annat. Det skulle alla tjäna på. Inte minst vad gäller distribution.

Hans Jacobsson, kock från Borlänge kommer och hämtar ost till sin restaurangverksamhet. Osten passar i många olika anrättningar och han smakar gärna en bit då och då. Hans använder flera lokalt producerade livsmedel i sin mat. Han talar om begreppet "slowfood" och den naturliga maten, känslan och upplevelsen av mat.

- Och först och främst måste storköken och skolmaten förbättras, säger han.

Flera kockar är kunder hos Karin och Karl Erik men också bybor.

Under helgen var det öppet hus på gården, en del av Mat runt Siljan arrangerat av bland andra LRF, Svenska Naturskyddsför-eningen och Hushållningssällskapet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons