Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurendrejeri eller rent oförstånd

Annons

Svar till Borlängealliansen:

Den borgerliga alliansen i Borlänge påstår i ett inlägg i denna tidning att Hyresgästföreningen felaktigt beskyller alliansen för att vara för marknadshyra. I samma artikel skriver man: "Vi i alliansen vill att allmännyttan ska reducera sin hyresledande ställning" och "Vi anser att alla lägenheter bör kunna utgöra jämförelseunderlag vid hyresnämndens bruksvärdesprövning av befintliga lägenheter".

Antingen förstår inte den borgerliga alliansen konsekvenserna av detta eller också försöker man lura väljarna.

Att ta bort allmännyttans hyresledande roll och låta alla lägenheter, även privata, utgöra grund vid bruksvärdesprövningen urholkar besittningsskyddet för hyresgästerna. Man skulle få så kallade saxningseffekter.

Hyresvärd A kan höja med hänvisning till att hyresvärd B höjt, hyresvärd C kan höja ännu mer med hänvisning till hyresvärd A. Till slut är man uppe på de nivåer man skulle nå med marknadshyror.

Vi i Hyresgästföreningen beskylls ofta för att slå vakt om det bestående, men det behöver inte betyda att det bestående är dåligt. Trots att de allmännyttiga bostadsföretagen i dag har utvecklats till antingen vinstmaskiner eller konkursbon så ger de ändå möjlighet till insyn och påverkan, vilket måste vara grunden för ett väl fungerande hyressättningssytem med besittningsskydd för hyresgästerna.

RUNE HJORTHORDFÖRANDE HYRESGÄSTFÖRENINGEN BORLÄNGE

Mer läsning

Annons