Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurades i svarttaxin

Annons

I går berättade tidningen om en bedrägeriliga som stjäl kreditkort i Dalarna.

I helgen stannade en bil i centrala Hedemora. En av de tre männen i bilen frågade en nattlig flanör om han hade Visa-kort och i så fall var villig att tanka deras bil om han fick motsvarande summa i kontanter. Den okände påstod att bensinautomaten vid Volvo inte tog emot hundralappar.

Mannen på gatan följde med, men fick tillbaka ett annat kort efter tankningen. Ett kort som visade sig vara stulet från en annan person. Mellan 3 000 och 4 000 kronor försvann innan kortet var spärrat.

En stund in på söndagsdygnet lämnade en man en av krogarna i centrala Avesta. En mörk bil av nyare modell körde fram. Mannen uppfattade bilen som en taxi och klev in. Förutom föraren satt en annan man redan i bilen.

- De skulle köra mig hem från krogen, men ville att jag skulle tanka deras bil i stället för att betala med kontanter.

- En av männen följde med ut och det blev lite strul med mitt kreditkort. Men det löste sig. Jag tankade för 130 kronor och sedan körde de hem mig, säger kunden i svarttaxin.

- När klockan var halv två på söndagseftermiddagen ringde kortavdelningen från Nordea och frågare om jag hade kortet kvar. Det låg kvar i plånboken. Men när den som ringde bad mig kontrollera igen visade det sig att kortet var utställt på en annan person.

Det visade sig senare att maximalt tillåtet belopp tagits ut i Avesta och senare hade ligamedlemmarna tagit ut 8 000 norska kronor i Askim i Norge.

- Därefter tog de först ut 1 000 kronor, sedan 100 kronor innan de handlade för 475 kronor i en butik.

- Jag blev av med 20 000 kronor efter resan med svarttaxin, säger den drabbade mannen.

Tidningen har talat med seriösa taxiföretagare i södra Dalarna om de senaste händelserna.

- Vi har påtalat problemet för polisen som också vet att det här förekommer.

- Hela samhället förlorar när vissa tar körningar utan att ha tillstånd, taxameter eller förarlicens, säger en av de seriösa förarna.

Vad kostar det att åka fyra kilometer med en laglig taxibil?

- Om det är cirka fyra kilometer blir det kanske 100 eller 110 kronor, säger taxiföraren.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons