Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurade till sig miljonbelopp

Annons

Kvinnan lider av en ovanlig, neurologisk sjukdom som gör henne gravt intellektuellt handikappad. Hon bedöms inte vara kapabel att själv ta hand om sin ekonomi.

För drygt ett år sedan fick kvinnan drygt 800 000 kronor i försäkringsersättning för sin sjukdom. Strax därpå började de många "gåvorna" till 49-åringen.

På två dagar togs 110 000 kronor ut från hennes konto. En bil för 95 000 kronor inhandlades, och äganderätten skrevs strax över från kvinnan till 49-åringens lilla dotter.

Mannen berättar i polisförhör att han själv inte kunde stå som ägare, eftersom han dras med en miljonskuld till kronofogden.

Åtalet om ocker gäller pengarna som gick till bilköpet. Men i ekobrottspolisens utredning nämns många fler tillfällen, då mannen ska han utnyttjat den unga kvinnans handikapp.

Ett hus, en tv, middagar på restaurang - många inköp gjordes under tiden då 49-åringen hade ett förhållande med kvinnan.

Hon hade gott om pengar, tack vare försäkringsersättningen och ett stort arv från en släkting. När den stundande utbetalningen av arvet blev känt av 49-åringen ska han ha sagt: "Då åker vi direkt till Stockholm och köper en Ferrari".

49-åringen säger i polisförhör att det hände att han fick lite pengar av kvinnan, eftersom hon var förtjust i honom. De förlovade sig och pratade om giftermål, men bröllopsplanerna sköts upp när 49-åringen åkte in i fängelse för ett tidigare begånget brott.

Dessutom var kvinnans släktingar "med och tjafsade" hela tiden, säger 49-åringen i förhör.

Han hävdar bestämt att bilen är hans egen, och menar att han bara lånat en del av pengarna till den från kvinnan. Resten hade han vunnit på hästar och lånat ihop från kompisar - som han inte vill nämna vid namn för polis-en.

I oktober förra året fick kvinnan en förvaltare som skulle ha insyn över hennes transaktioner. Det var denna förvaltare som tillsammans med släktingar till kvinnan slog larm om att hon utnyttjades av 49-åringen.

En släkting blev en kväll uppringd av 49-åringen, som frågade hur länge man trodde att den sjuka kvinnan skulle leva. Något senare skrevs ett utkast till ett testamente, som skulle ge alla kvinnans tillgångar till 49-åringens dotter.

Testamentet blev dock aldrig signerat av den sjuka kvinnan.

När kvinnan förhördes kunde hon enligt polisen trots talsvårigheter uppge att hon inte gett några pengar till 49-åringen. Han hade tagit dem. Och nu ville hon ha tillbaka dem.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons