Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurade till sig 50 000

Annons

En vaken nyanställd semestervikarie på Föreningssparbanken i Karlskoga fick den 44-årige bedragaren från Leksand på fall. Fotot på ID-kortet såg alldeles för nytaget ut.

- Hon fick känslan av att allt inte stod rätt till.

- ID-kortet var flera år gammalt, men fotot såg ut att vara taget i går. Det var helt enkelt för likt mannen som stod framför henne, säger chefen för Föreningssparbanken i Karlskoga, Inga-lill Blomberg, till Falukuriren.

Det var under två dagar i mitten av september förra året som 44-åringen försökte få ut närmare 100 000 kronor från fyra olika bankkontor i Mellansverige.

Till sin hjälp hade han två skickligt förfalskade ID-kort med ett foto föreställande honom själv, men med personuppgifter från två olika personer - båda boende i Göteborgsområdet.

Vid två tillfällen lyckades mannen lura till sig 24 500 respektive 28 500 kronor.

Men i Karlskoga tog lyckan slut för 44-åringen.

När banken nekade honom uttag flydde han från platsen, men med hjälp av bankernas övervakningskameror lyckades polisen senare identifiera och gripa honom.

Enligt Göteborgsåklagaren, Per Erik Rinsell, ingår 44-åringen i en större liga som specialiserat sig på liknande brott under en tid i västra och mellersta Sverige.

- Han är så kallad målvakt i en större verksamhet, säger Per Erik Rinsell.

Brottet bedöms som särskilt grovt eftersom bedrägerierna varit ett led i en systematisk och planlagd verksamhet som ägt rum med hjälp av förfalskade handlingar.

- Det rör sig också om betydande belopp, bedrägerier vid fyra tillfällen under två dagar, Per Erik Rinsell.

Brottet kan ge upp till ett års fängelse.

DANIEL OLSSON

Mer läsning

Annons