Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurade brandkåren

Annons

Historien var inte slut där. Nu har mannen åtalats och kommer att ställas inför rätta vid Mora tingsrätt för falskt larm. Han riskerar böter och krävs även på kostnaderna för den onödiga utryckningen - 6 000 kronor för två brandkårer som kom tutande till stugan och 400 kronor för ambulansens utryckning. Att lura iväg polisen på utryckning kostar dock uppenbarligen inget extra.

Den här händelsen inträffade i Sälenfjällen förra nyåret. Vid 2-tiden i nyårsnatten kom 35-åringen hem till stugan och upptäckte inbrott. Tjuven hade slagit sönder ett fönster, gått in stugan och snott biltelefoner, cd-skivor, kameror, kontanter med mera som 35-åringen och hans sällskap hade i stugan. Totalt var det värden för 60 000 kronor som försvunnit.

Mannen försökte tillkalla polis för att anmäla inbrottet, men det var nyårsnatt och polisen hade annat för sig.

Då blev mannen eld och lågor och ringde SOS Alarm där han uppgav att det brann i stugan och att det var människor kvar därinne.

Nu kom hjälpen fortare än kvickt. Det var ju fara för omfattande förstörelse av egendom och för människors liv och hälsa.

I tur och ordning ambulans, två brandkårer och visst, även polisen. Men bara för att konstatera att det inte alls brann i stugan. Och inte hade brunnit heller. Möjligen "brunnit i knutarna" för mannen som ville få kontakt med polis.

Mannen stod på sig och hävdade att han sett eldsflammor inifrån köket då han höll på att försöka göra polisanmälan av inbrottet.

Men polisen ansåg att mannen ringt om brand bara för att snabbare få kontakt med polisen om det upptäckta inbrottet.

Enligt stämningsansökan nekar 35-åringen till brott. Åklagaren anser att 35-åringen har gjort sig skyldig till falskt larm. 35-åringen riskerar att få böta och betala skadestånd.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons