Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luppundersökning bekräftar fördomar

Annons

Ungdomsstyrelsen har erbjudit alla kommuner i Sverige att använda sig av ungdomsenkäten Lupp, Lokal uppföljning av ungdomspolitiken.

I enkäten har ungdomar fått svara på frågor om bland annat vad de gör på sin fritid, hur de trivs i skolan, hur de mår och hur de ser på frågor som rör demokrati och politik.

Under hösten har högstadieelever och gymnasieungdomar i Hedemora fått svara på enkäten och nu har Ungdomsstyrelsen börjat sammanställa de svar som kommit in. För tillfället är bara resultaten från årskurserna sju till nio klara.

- Än så länge är det bara siffror, men framåt hösten ska vi göra en rejäl rapport där siffrorna analyseras djupare, säger Jan Olov Jonsson, fritidskonsulent.

Rapporten kommer att innehålla resultaten av alla svar som kommit in i Hedemora och vara uppdelad i två olika delar. En del för årskurs sju till nio, och en för gymnasiet.

Resultaten från årskurs sju till nio som nu kommit in ger en bild som i mångt och mycket bekräftar många av de fördomar som finns om ungdomar.

De flesta sitter hellre hemma framför datorn och surfar än går på kulturevenemang som balett och teater. Det är också väldigt få som någonsin går till biblioteket och läser böcker.

- Jag sitter framför datorn från det att jag kommer hemifrån skolan, klockan fyra, till klockan tio på kvällen. Det är kul att "slanga" med folk och lära känna nya människor, berättar Jill Onsson, 14 år gammal, som går på Vasaskolan.

Ungdomarna tror själva att bristen på intresse för den sortens kultur som brukar kallas för "finkultur" beror på lathet.

- Det finns ju datorer och tv och det är mycket enklare att sätta sig framför det än att gå ut och göra saker. Folk är lata helt enkelt, säger Hannah Rooslien, som går i åttan på Vasaskolan.

En annan tendens som lyser igenom i svaren på enkäten är att de flesta ungdomar är ointresserade av politik och inte bryr sig om att påverka frågor som rör hemkommunen.

- Jag tror egentligen inte att det är så att folk inte bryr sig. De är bara lata och tror att andra tar tag i saker och försöker påverka, men eftersom alla tänker så så är det ju ingen som gör det, säger Hannah Rooslien.

Jan Olov Jonsson menar att det trots allt finns ett visst samhällsintresse bland ungdomarna även om de inte är intresserade av politik.

- Svaren vi fått in visar att de är intresserade av samhällsfrågor, men inte av politik, säger Jan Olov Jonsson.

- De säger emot sig själva eftersom samhällsfrågor och politik ofta är samma sak. Detta borde politikerna tänka på och gå ut mer på skolorna.

SUSANNE OHLIN

Mer läsning

Annons