Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luossastugan kan stängas

Annons

Parter i det uppmärksammade ärendet är, som tidningen vid flera tidigare tillfällen omtalat, primärt Skattlösbergs bygdegille och Johan af Petersens som stor markägare i området och tillika ägare av själva Loussastugan. Inblandade är också Länsstyrelsen Dalarna och Ludvika kommun.

Krasst bottnar konflikten i att Petersens inte längre accepterar att allmänheten går över tomten till Tillmanska gården. Det störande springet försvårar uthyrning hävdar han.

I september 2001 kallades representanter för länsstyrelsens miljövårdsenhet och kommunchefen i Ludvika, Kalle Gustafson, till Saltsjöbaden för förhandlingar med Petersens. Samtalen uppgavs ha varit konstruktiva men mynnade inte i några som helst beslut. I det läget valde dock bygdegillet att ligga lågt.

Den konfliktladdade situationen har sedan fortsatt med sega turer och strandade förhandlingar. För många vänner av Dan Andersson-kulturen är förhållandet påfrestande, för bygdegillets folk i synnerhet.

-Vi har till och med funderat på om vi skulle hyra stället (Tillmanska gården) men hur vi än gör ser det ut som om vi måste göra den där förbannade vägen, dundrar Hörk-Karlsson.

- Men han vill ha 30000 kronor om året och det var likt att hyran även skulle omfatta Loussastugan som vi har haft gratis hela tiden mot att vi har rustat och hållit efter den sedan 1943, tydliggör hon.

Ordföranden påminner om att vägen, eller rättare sagt stigen, till Luossa, förbi Tillmanska gården, har använts sedan urminnes tider.

- Han hotar med att stänga av vägen och ska det byggas en ny väg måste vi ha hjälp ekonomiskt. I annat fall stänger vi stugan om ändå ingen kan ta sig dit.

På torsdagen kom två representanter för länsstyrelsen för att se på platsen för den uppslitande konflikten, enligt uppgift Ingemar Rehnström och Stig-Åke Svensson. Dessa har dock inte kunnat nås för en kommentar.

- De får lov att språka med Petersen om han åtminstone kan hejda sig tills årets Dan Andersson-vecka är över. Sedan hoppas vi att länsstyrelsen hjälper oss att lösa det här så att vi äntligen kan slösa våra krafter på något annat, slutar Hörk-Karlsson.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons