Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundberg tackar nej

Annons

Lundberg anser att han i våras i princip fick löfte om att få vara fortsatt tjänstledig från jobbet som ambulanschef i Ludvika-Vansbro.
– Claes-Göran Björck sade ordagrant att han inte såg det som några problem. Fyra veckor senare får jag veta att det inte är möjligt, det är emot landstingets policy.
Lars Lundberg ville ha kvar sitt gamla jobb som reträttplats om han av någon anledning skulle vilja sluta som sjukvårdschef i Västerbergslagen.
Lundberg har sedan hösten 2001 haft ett uppdrag för FN i Eritrea i Afrika och varit tjänstledig från landstinget.
– Jag sade upp mig från FN-uppdraget då jag verkligen ville satsa på jobbet som närsjukvårdschef. Tänk om jag ändå hade fått den här informationen tidigare.
Claes-Göran Björck, chef för länets närsjukvård, hävdar bestämt att han i samtalet med Lundberg inte låtit påskina att denne skulle kunna få fortsatt tjänstledigt från jobbet som ambulanschef.
– Det är inte rimligt att någon ska vara vikarierande ambulanschef i flera år. En chef ska vara chef, inte vikarie.
– Lars har haft att välja på två tjänster, som närsjukvårdschef eller som chef för ambulanssjukvården i Ludvika och Vansbro med ett förordnande på tre år. Eftersom han nu tackat nej till tjänsten som närsjukvårdschef antar jag att han tar jobbet som chef vid ambulanssjukvården, säger Björck.
Länschefen för ambulanssjukvården uppger att det inte alls är uteslutet att Lundberg skulle ha kunnat fått tjänstledigt från ambulansjobbet till förmån för arbetet som närsjukvårdschef.
– Det hade vi fått föra ett resonemang om men vi har ju sedan 2001 haft en vikarie på tjänsten i Ludvika, konstaterar Torbjörn Pettersson.
Om Lundberg valt att bli närsjukvårdschef hade han, enligt Björck, senare kunnat gå till en tjänst som vanlig ambulanssjukvårdare eller till en så kallad sekreterartjänst.
– Jag är själv i botten sekreterare, utredare eller vad man vill kalla det. När och om jag inte är chef längre återstår att diskutera vad jag ska göra men min titel är sekreterare. Vi kan inte erbjuda exakt den trygghet Lars tänkt sig men som chef måste man våga något också, betonar Björck.
När landstinget i mars beslutade om tillsättningen, stod det mellan Lars Lundberg och Jens Beronius. Björck vill inte säga rakt ut att han nu kommer att tala med Beronius för att höra om denne fortfarande är intresserad.
– Du får dra dina egna slutsatser men jag ska nu ta kontakt med en av de sökande. Jag hoppas att det här kan bli klart relativt snart.
En ny närsjukvårdschef kanske kan vara på plats till den 1 september?
– Betydligt tidigare än så, hoppas jag. Det beror på vem av tidigare kandidater som jag kan övertala eller som är intresserad.
Ute i Källbotten sitter en nedstämd Lars Lundberg. Han känner sig lurad av landstinget.
– Jag är rejält ledsen och besviken. Det här blir också ekonomiskt kännbart för mig. Som närsjukvårdschef skulle jag tjäna drygt 50 000 kronor i månaden att jämföra med kanske 27 000 som ambulanschef. Och skillnaden blir ännu större jämfört med FN-jobbet.

Har du möjlighet att få tillbaka FN-tjänsten?
– Den dörren är stängd. Befattningen ska inte återbesättas efter mig.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons