Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lumpen - i miniformat

Annons

Det sticker i näsan och känns besvärande att andas. Ändå är det över hundra meter till den rökfyllda gaskammaren på Myranområdet där 19-åriga Anette Björk från Älvdalen och hennes vapensystrar övar.

De trängs i den lilla kammaren och utifrån hörs mest konstiga ljud när de tänjer på gränserna för att testa om skyddsmasken verkligen håller tätt.

Anettes gör det inte. Plötsligt sticker det kraftigt i både näsan och halsen.

Hon letar sig fram till dörren, bankar på och leds därifrån. Men hon får inte ta av sig masken på en gång. Först efter några minuter är faran över.

- Det gäller att behålla lugnet, säger Anette med ett nöjt leende.

Tillsammans med 24 andra kvinnor och en man genomgår hon under 54 timmar en minilumpen i skogarna på Myranområdet i Falun.

De lär sig hantera k-pist, marschera, släcka bränder och att använda skyddsmask.

- Men det svåraste är att lära sig sova med nio andra i samma rum, säger Anette som har sin militära karriär klar för sig.

- Jag gör kursen för att kunna gå en bandvagnsutbildning i Boden. Det är roligare att köra bandvagn än terrängbil, säger hon bestämt.

Anette är medlem i Mora/Orsa kvinnliga bilkår, en av många frivilliga försvarsorganisationer i länet som utbildas av Dalregementsgruppen.

Veckans minilumpen, eller totalförsvarsutbildning som den egentligen heter, är det första mötet med försvaret för många av deltagarna.

- Allt fler yngre genomgår vår totalförsvarsutbildning, vilket är bra. Men vi vill att ännu fler ska engagera sig, för vi har vakanser, erkänner kurschefen, kapten Peter van Reenen.

Störst är behovet av terrängbilsförare och telefonister.

- Där har vi 40 procents brist, men föryngring behövs på alla områden, säger han.

JOHAN LUNDAHL
MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons