Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lukten fortfarande för stark

Annons

Eleverna i Hosjö har fortfarande inte fått komma tillbaka till sina klassrum. Det luktar fortfarande av lösningsmedel i lokalerna:

- Jag har inte en aning om när de kan flytta tillbaka igen, säger Marie Ahlholm Hanefors, rektor Hosjöskolan.

Det var i måndags som ett 80-tal barn i åldern sex till tio år fick evakueras från Viken, efter att man hade upptäckt att avloppen stank av en stark thinnerliknande lukt.

Sedan dess har eleverna fått vara i provisoriska lokaler. Förskoleklassen och ettorna har hållit till i Centralen, Hosjöskolans lokaler för fritidsverksamhet, och tvåorna och treorna i församlingshemmet. Fritidsverksamheten har fått flytta in i Hosjöskolan:

- Den här veckan har varit hattig. Det har varit rörigt men eleverna har klarat det bra och personalen har gjort ett jättebra jobb, säger hon.

Först när lukten helt försvunnit är det aktuellt att flytta tillbaka till Viken, men om det blir nästa vecka eller om en månad är en fråga som det inte finns något svar på:

- Jag planerar för en månad men det som gäller är att vi flyttar tillbaka igen när det är luktfritt, säger Marie Ahlholm Hanefors.

Lukten upptäcktes i samband med ett stort xylenläckage inne på Rötmotaverken, men polisen har ännu inte upptäckt något samband:

- Vi har inte med de prover som vi hittills gjort och fått kunnat peka ut utsläppskällan, säger Olof Norgren, miljöpolisen.

Miljöpolisen ska nu tillsammans med miljökontoret kartlägga den miljöfarliga verksamheten som finns i området:

- Målet är givetvis att identifiera utsläppskällan - vi utreder ju ett grovt miljöbrott, säger han.

Många på Viken - föräldrar, barn och personal - har givetvis känt oro över det inträffade under veckan. På onsdag kväll har därför skolan bjudit in föräldrarna till ett informationsmöte där bland annat miljökontoret ska medverka.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons