Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt valborgsfirande

Annons

Polisen och socialtjänsten gjorde en satsning på att synas, och framförallt polisens närvaro hade en lugnande effekt.

Inför fredagens valborgsfirande hade polisen satt in extra resurser, och polisen fick också göra flera insatser för att bland annat lugna ner berusade ungdomar.

Under fredagskvällen anmäldes ett fall av misshandel, som skedde vid Kristine kyrka. Fyra personer omhändertogs för fylleri på olika platser under kvällen. Vid Västra skolan hade ett stort antal ungdomar samlats och därifrån rapporterades om fylleri och stökiga ungdomar. Även vid Svärdsjöskolan hade ett 50-tal ungdomar samlats och där fanns både polis socialtjänst och fritidsledare på plats, vilket hade en lugnande effekt. I Grycksbo hade föräldrar på eget initiativ gjort en satsning på att vara ute på de platser där ungdomar traditionellt samlas för att festa under valborgskvällen.

Per Andersson, samordnare på Dialogen, var tillsammans med tre andra representanter från socialtjänsten ute bland valborgs-firande ungdomar.

- Min uppfattning är att det var något lugnare i år jämfört med föregående år.

Många ungdomar fanns i rörelse under kvällen, först i smågrupper. När klockan närmade sig elva bildades större grupper, som den tidigare nämnda vid Västra skolan. Polisens satsning gjorde att poliser kunde synas på de här platserna.

- Det är viktigt att polisen finns på plats under dessa kvällar, säger Per Andersson.

Vid ett på natten, när socialtjänsten avslutade sitt arbete, hade de flesta av de yngsta ungdomarna som funnits ute på stan gått hem.

Det drogfria disko som anordnats i Folkets hus lockade endast ett 20-tal besökare. I stället dominerade ungdomsgrupper, där många men inte alla var berusade.

- Valborg är den tid då många får sin första fylla. De yngsta som dricker är i tolvårsåldern. Det är extremfallen, men de finns, säger Per Andersson

- Många dricker, men det finns också de som är ute bara för att de är nyfikna.

Totalt fanns runt 15 personer från socialtjänsten och svenska kyrkan ute bland ungdomarna under kvällen.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons