Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt pensionärsliv - knappast

Annons

- Jag valde att ta ut pension från mitt arbete i Stockholm, flytta hit och ta över affären. Det blev väl inte precis något lugnt pensionärsliv, säger han med ett skratt.

Sedan Lars kom till byn 1998 har det hänt en del. Söderås har fått epitetet "Porten till Siljan" och en välkomstportal har rests invid vägen. Söderåsvåfflan har lanserats och gjort succé. En traktor skyltar med en stor hand, vilket ingen förbipasserande bilist kan missa eller låta bli att konfunderas över. Lars har ett finger med i allt.

Lanthandeln har också påverkat bylivet, under en betydligt längre period. I över hundra år var det samma familj som drev butiken genom fem generationer. Det nuvarande huset var ursprungligen mejeri och fick sin nya affärsidentitet 1952. Ett tag var posten inrymd under samma tak och bidrog till att skapa den mötesplats handeln hela tiden utgjort.

Som Lars uttrycker det:

- Affären håller liv i bygden. Men den skulle inte ha överlevt om inte folk här varit så måna om att stötta verksamheten.

Han och hustrun Anita arbetar efter devisen att servicen ska vara nära kunden, man ska inte behöva åka bil långt för att komma till stormarknaden.

- Hit kommer kunderna med rullator, cykel och spark, säger Lars.

Tillbaka till 65-åringen. Född i Grycksbo reste han runt med fadern som var NTO:are i Siljansbygden och fascinerades. Ändå hamnade han i Stockholm som elektroingenjör, slöjdlärare, jordbrukare och slutligen intendent på konstfack. Många bananskal har tecknat en omväxlande levnadssaga.

När Lars åkte öppet spår i dalatrakterna för fyra år sedan blev han tipsad om lanthandeln som var till salu. Han kom på besök och det blev kärlek vid första ögonkastet, så två veckor senare var allt klart. Runt butikens dörr växer numera capuccinobrun kurbits. Handeln frodas och verkar tillfreds med sin funktion som hjärta i byn.

- Vi går till och med med vinst, skrattar Lars.

- Om vi inte tar ut någon lön...

Mer läsning

Annons