Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt i Kinshasa efter strider

Annons

Efter två dagars hårda gatustrider var det åter lugnt i Kongos huvudstad Kinshasa på lördagen. Oppositionsledaren Jean-Pierre Bemba uppges ha vädjat om eldupphör.

En talesman för FN-styrkan Monuc sade att det bara förekommit sporadisk skottlossning under natten och en 15 minuter lång eldstrid på lördagsmorgonen.

En diplomatisk källa sade att dödssiffran för två dagars strider i staden troligen var betydligt högre än de 60 personer som det hittills talats om.

Oppositionsledaren Jean-Pierre Bemba, vars vägran att upplösa sin privatmilis utlöste striderna, uppges ha vädjat om vapenvila från sin tillflyktsort på Sydafrikas ambassad.

Omkring 2|000 armésoldater kommenderades ut för att avväpna Bembas mellan 600 och 800 milismän. Soldaterna har ockuperat Bembas privatbostad, som bär tydliga spår av striderna. Tiotals butiker i grannskapet har plundrats. Civila grannar som flydde undan striderna samlades på lördagen vid Monucs högkvarter i Kinshasas centrum.

Den före detta gerillaledaren Jean-Pierre Bemba var tidigare vicepresident i enlighet med den provisoriska författning som antogs efter inbördeskrigets slut 2003. Han förlorade förra årets presidentval mot Joseph Kabila och är numera ledamot av senaten.

TT

Mer läsning

Annons