Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt firande trots publikrekord

Annons

- Midsommar är mycket av glädje, men kanske finns det också vemod där, sa prästen Sten Sandmark i Nås.

Midsommaraftonens firande började redan klockan 13 med en konstert i Nås kyrka. Anna Eiding och Stockholms läns blåsarkvintett bestående av Anders Emilsson, Ulrika Björkman, Eva Karin Axelsson, Anita Andersson och Peter Gullqvist, bjöd på ett fint och varierat program som började med Lillebror Söderlunds Midsommarblomster.

Anna som bor och arbetar i Stockholm men har rötterna i Nås är väl känd bland Nåsborna. Anders Emilsson är inte helt obekant i Västerdalarna då han för några år sedan var verksam i Malung.

Efter konserten gick en del av kyrkobesökarna bort till bron över Västerdalälven för att se båtfärden till Storänget. De hade nog väntat sig något i stil med kyrkbåtar framförda av roddare. Nu kom där istället en flotte med utombordare. Det var väl inte särskilt midsommarlikt men det hördes i alla fall lite spelmansmusik.

Mer spelmansmusik blev det på Storänget då majstången restes, Västerdala folkdanslag uppträdde och dansen kring midsommarstången tog vid, något som roade både unga och gamla.

Midsommarfirandet i Nås fortsatte på midsommardagen då majstången restes på Lisskvarngården.

I Äppelbo kom drygt 400 personer till midsommarfirandet på hembygdsgården. Prästen Tomas Brynils som talade konstaterade att i år infaller midsommaren mitt i sommaren då vi redan haft sommarväder under långt tid och Tomas räknar med att det ska bli mera sådant, åtminstone om en vecka då han får semester.

På midsommardagen hölls en traditionell friluftsgudstjänst på Berghedens äldreboende.

Tomas Brynils och pastorn Göran Andreasson predikade för ett 100-tal personer, bland andra några amerikanska gäster som sjöng och joddlade.

Tomas ledde också en friluftsgudstjänst uppe på Skalet natten till söndagen. 24 personer hade sökt sig upp dit, till Äppelbos näst högsta berg.

Till hembygdsgården i Järna kom det så mycket folk att det talas om publikrekord i det här sammanhanget. Järna spelmanslag bjöd på traditionell musik men besökarna där fick också lyssna till brassmusik.

Midsommarhelgen karakteriseras av ett lugnt och fint firande.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons