Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt år för räddningstjänsten

Annons

Under 2005 fick räddningstjänsten totalt 196 larm. Det är drygt 20 fler än året innan.

-Men det handlar om att vi i större utsträckning åkt ut på IVPA, larm i väntan på ambulans. Sett till det stora har vi haft ett bra år, säger han.

De mest tragiska tillbuden har varit drunkningsolyckorna i sjön Amungen. Vid båda fallen drogs statlig räddningstjänst igång, med polishelikopter, dykare och sökhundar.

- Trots simkunskaper och kunskaper om vatten och sjövett kan en olycka inträffa. I augusti var det en kollega från Falun som drunknade i sjön. Han drunknade i samband med ett besök vid fritidshuset. I november drunknade två erfarna fiskare från Dalfors i samband med nätfiske. I båda fallen saknades flytväst. Jag uppmanar därför alla att bära flytväst på sjön. Det finns smidiga lösningar i dag som inte hindrar en fiskare, säger Rune Daniels.

Bränderna var 48 till antalet, vilket är i nivå med 2004.

-Tack och lov var det ingen med dödlig utgång eller av större art. Två bränder hade kunnat bli verkligt ödesdigra. I maj inträffade en TV-brand i Röjeråsen som lyckligtvis kunde släckas tack vare egen släckutrustning. Samma sak var det med branden i april vid Backlunds snickeri utanför Vikarbyn. Dessa bränder visar hur viktigt det är med egen släckutrustning. Från och med 2006 är det också krav i Rättvik på att ha egen släckutrustning i sin bostad-och fungerande brandvarnare, säger Daniels.

Skogsbränderna var få.

-Vi hade endast två rejäla. I juli brann 21 hektar vid Ejheden innan vi med hjälp av släckhelikopter fick bukt med branden. I oktober brann tre hektar vid Ljugaren. Branden startades av en jägarebrasa - i samband med älgjakt, säger Daniels.

Under året inträffade endast två allvarligare tillbud på Rättviksvägarna.

-I oktober krockade två bilar på länsvägen i Gulleråsen. En kvinna skadades och fick klippas loss ur fordonet, lyckligtvis klarade hon sig. I januari åkte en slaktbil med 10 tjurar i diket på riksväg 80, strax söder om Mårtanberg. Ingen person skadades. En av tjurarna dog på platsen, säger han.

En sak förvånar räddningstjänsten.

-Inte en enda soteld har inträffat. Kanske det beror på att många gått över till bergsvärme eller fjärrvärme, säger Rune Daniels.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons