Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnets djurhage öppnar igen

Annons

Då djurhagen var igång ett par år på 90-talet blev den ett populärt utflyktsmål för bland annat skolor och daghem. Det var mest feriearbetande ungdomar som skötte verksamheten och det fungerade inte så bra. Det var främsta skälet till att djurhagen stängdes.

Men förra kommunalrådet Maria Wilje vill ha igång den igen och Jerker Dahlström har nu ett förslag på hur det ska göras.

Till att börja med ska det inte vara några feriearbetande ungdomar inblandade.

- Nej det misstaget vill vi inte göra om. Det blir för dålig kontinuitet på verksamheten, säger han.

I stället ska långtidsarbetslösa från aktivitetsgarantin få arbeta med att sköta djuren och guida besökarna. Kommunservice får ställa upp med arbetsledning.

Enligt förslaget får Falu Fritids personal på Lugnet bevaka anläggningen under nätterna så att inget händer djuren.

De djur det handlar om är bland annat ankor, grisar, getter, tackor med lamm, höns, marsvin och kaniner. De flesta kan kommunen troligen hyra in men inte alla.

- De vi inte lyckas hyra in får vi köpa in och sedan ordna vinterförvaring för, säger Jerker Dahlström.

Men Lugnet blir inte ensam om att ha en djurhage. Doktor Michal Simsa i Korsnäs planerar att öppna en privat anläggning mellan Vivohallen och Korsnäs Folkets hus och har sökt bygglov för den.

Simsa och kommunen ska samarbeta både ekonomiskt och personellt, om de båda djurhagarna, uppger Jerker Dahlström.

Totalt kostar djurhagen på Lugnet 518 000 kronor för de sju månader verksamheten bedrivs där. Merparten, 367 000 kronor, står arbetsmarknadsenheten för. Falu Fritid står för 60 000 kronor, skolan förväntas bidra med 20 000 kronor och doktor Simsa med 10 000 kronor. Arbetsförmedlingen bistår med 61 000 kronor.

- Det blir lättare att klara det här om flera bidrar med finansieringen, säger Jerker Dahlström.

Men ska djurhagarna kunna öppnas i sommar är det nu bråttom att ordna alla kommunala beslut inklusive Simsas bygglov framhåller Dahlström.

Nästa vecka tar fritidsstyrelsen beslut för sin del.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons