Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnet före KP-stormen

Annons

Han vandrar runt på området där förberedelserna är i full gång, för bygget av världens största pappersmaskin. Det näst största byggprojektet i Sverige.

- Bara Botniabanan är större, säger Jonasson när han berättar om de olika momenten som pågår.

Även om det sjuder av aktivitet så är det här bara början. Byggföretaget med underentreprenörer har cirka 150 man igång. När det som är som mest intensivt nästa år handlar det om över 1 000 personer.

Igår var Patrik Jonsson, Falun, i full färd med att borra i den stenbumling som kommit fram vid schaktarbetena. En klump på sådär 20 ton.

- Den kan vi inte hantera. Den måste sprängas, men vi använder inte dynamit, säger Bertil Jonasson.

Olika typer av grundläggning används inom området. Pålningen är omfattande. Cirka 2 500 pålar slås i backen. Totalt över två mil.

Åsa Vilander, Sandviken, är den enda kvinnan ute på "fältet" vi ser. Hon och Stefan Nilsson, Borlänge, håller på med stenläggning på nya personalparkeringen. Totalt ska tre mil sättas. De har jobb ett bra tag.

- Vi gör 75-100 meter per skift, säger Stefan.

Bertil Jonasson berättar att det blir lokalt omhändertagande av dagvattnet, det ska inte belasta kommunens nät. Så mycket grönska som möjligt sparas.

Så småningom ska en ny pappersmaskin stå klar, PM 12. Men den är inte allt, även om det förstås är största biten.

- Det pågår fler aktiviteter. De glöms bort. Allt fokuseras på tolvan, säger Bertil Jonasson.

Emballering/magasin med en ny packmaskin är en annan stor bit. Andra delar är ny flislinje i renseriet, avloppsrening, paketering.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons