Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnare på björn- fronten i Enviken

Annons

Björnen i Los är den tredje som skjutits i vår.

Det var vid det fjärde försöket att skrämma bort honan som hon ilsknade till.

Till skillnad mot björnarna i Enviken har hon inte gett sig på bikupor, fågelbord, uthusväggar, ensilagebalar och soptunnor. I stället lockades hon av betet på en äng i utkanten på samhället. En närhet som också lockade människor till platsen.

Polisen som var orolig för människornas säkerhet bestämde att honan skulle skrämmas iväg.

Först använde de en krevadkarbin. Sedan tog hundar vid. På måndagsmorgonen ilsknade björnhonan till, körde upp ungarna i ett träd och gick till attack mot hunden.

60 meter från trädet blev hunden biten av honan som sedan fortsatte mot hundföraren. På 10-15 meters håll sköt hundföraren honan. Hunden som blev biten i rygg och lår har behandlats av veterinär.

Sedan trädet fällts togs björnungarna om hand. De fördes till Orsa av Sven Brunberg, fältansvarig för det skandinaviska björnprojektet.

- De är tre ungar födda i vinter fem månader gamla ungefär, säger han.

Om de blir kvar i Grönklitt vet han inte. Det är naturvårdsverket som bestämmer vad som ska hända med ungarna.

Från Enviken kommer nya rapporter om förstörda ensilagabalar. I Marnäs har björn vid två tillfällen gett sig på Jan Forsells ensilagebalar. Den ena gången 50 meter från ett bostadshus och den andra 100 meter bort. Totalt har björn förstört ett 20-tal balar.

Karl-Erik Andersmats i Yttertänger har också drabbats av björnens jakt på mat. I Pipargårdarna han fått 15 balar upprivna. Det är mat i 15 dagar till hans djur.

Andersmats tänker inte skicka någon räkning till länsstyrelsen. Det funderade han på i fjol när björnar förstört 25 - 30 balar i Björkboda. Men sedan han pratat med länsstyrelsen gav han upp.

- Där förklarade de att det var helt omöjligt att han skulle få någon ersättning, säger han.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons