Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn start på befarat snökaos: "Än ser vi bara början"

/
  • Under första timmen efter midnatt rapporterades fem centimeter snö ha fallit över Sälenområdet.

Snön har sakta börjat falla över södra Dalarna. Under första timmen efter midnatt har fem centimeter snö kommit ner över Sälenområdet. Men det värsta kaoset väntas inte drabba området förrän tidigt på tisdagsförmiddagen.

Annons

Trots den lugna starten på årets första snöoväder i Dalarna befarar SMHI att det kommer bli en besvärlig tisdag för de boende.

Klass 2-varningen ligger kvar och meteorologerna förväntar blåsigt väder på förmiddagen och rejält med snöblandat regn öster om Siljan.

– Det börjar som förväntat och kommer tillta under morgondagen då det värsta ovädret startar. Varningen ligger ute för hela tisdagsdygnet, än så länge ser vi bara början av kaoset, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.

Inga svåra trafikolyckor på grund av ovädret har rapporterats, men blötsnön riskerar att orsaka stora problem i trafiken, bland annat för att många inte hunnit byta till vinterdäck.

Enligt Johan Szymanski, räddningschef i Mora och Orsa, förbereder man sig nu framförallt på tre områden:

– Det handlar om problem med kommunikationerna och där är det framförallt hemtjänst och ambulanser vi förbereder för att kunna hjälpa. Sedan är det elförsörjningen, hur vi ska prioritera mellan olika viktiga byggnader om vi får strömbortfall. Sist är det om telefonin går ner, hur vi upprättar säkra samband och hur vi ser till att människor ska kunna larma efter hjälp.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Dalarna, utom Dalafjällen, och varslar om 10-20 centimeter snö eller blötsnö i länet.

I Mora och Orsa uppmanas kommuninvånarna att inte ge sig ut på vägarna om man inte måste, och en stab har upprättats vid brandstationen i Mora. (TT)

Mer läsning

Annons