Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn söndag i Köpenhamn

Annons

Lugnet efter stormen. Så upplevde köpenhamnarna söndagen. Den danska huvudstaden har skakats av tre dagars kravaller och polisen är beredd på mera. 643 har gripits sedan i torsdags. Av dem är 218 häktade.

Rättsväsendet har gått på högvarv under kravallerna med häktningsförhandlingar långt in på nätterna.

Långt innan Köpenhamns kyrkor ringde in till söndagens högmässor for personal i asfaltbilar runt och plockade ihop lösa gatstenar och asfalterade igen såren efter de stenar som brutits upp under de senaste dygnens oroligheter runt Ungdomshuset på Nörrebro.

Vart och vartannat skyltfönster längs Nörrebrogade var igenspikat med masonitskivor. Även utbrunna bilar vittnade om de så kallade autonomas framfart. I en av de uppeldade bilarna låg en burk sprejfärg med det passande namnet Molotow Premium Colour.

Ett strålande vårväder rådde på söndagen i den danska huvudstaden. Vid avspärrningarna vid Ungdomshuset på Jagtvej stod ett medelålders par med varsin ölflaska och käftade gemytligt med polisen. På baksidan av Ungdomshuset kunde man se hur byggnadsarbetare kastade ut inredning genom ett fönster ner i en container.

Ungdomshusets framtida öde är ännu ovisst. De nya ägaren, frikyrkan Fadershuset, meddelade i helgen att den inte bestämt om huset ska rivas eller inte. Men Politikens nätupplaga hävdade att rivningsbeslutet redan är fattat och att byggnadsarbetare nu avlägsnar asbest ur huset för att förbereda rivningen.

Även natten till söndagen var det oroligt på Nörrebro, men dessbättre slutade det inte i samma våldsamma urladdning som skakat Köpenhamn de två tidigare dygnen.

Om polisen hade det lite lugnare på lördagskvällen var det desto stökigare för brandkåren. Inte mindre än 50 gånger fick de rycka ut på bränder. Mest handlade det om brinnande container och bål på gatorna. Men även en större brand i en bostadsfastighet på Christianshavn inträffade. Hyresgäster fick evakueras. Den tros dock inte ha något samband med oroligheterna.

Av de 61 personer som häktades under lördagen och natten mot söndagen var elva svenskar. Bland dem fanns troligen de tre som greps på lördagseftermiddagen vid Vesterport. De var utrustade med någon form av vapen och dessutom brännbara vätskor.

TT

Mer läsning

Annons