Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn natt och morgon i Köpenhamn

Annons

Efter tre dagar med våldsamma oroligheter präglades natten och måndagsmorgonen av lugn, enligt Köpenhamnspolisen. Men staden, som beskrivits som en krigszon, är beredd på att kravallerna kan starta på nytt.

Rättsväsendet har gått på högvarv under kravallerna med häktningsförhandlingar långt in på nätterna. 649 personer har gripits och 227 har häktats. 20 av de gripna är från Sverige, 20 från Norge, 25 från Tyskland och en från USA. Elva svenskar har häktats.

Långt innan Köpenhamns kyrkor ringde in till söndagens högmässor for personal i asfaltbilar runt och plockade ihop lösa gatstenar och asfalterade igen såren efter de stenar som brutits upp under de senaste dygnens oroligheter runt Ungdomshuset på Nörrebro.

Vart och vartannat skyltfönster längs Nörrebrogade var igenspikat med masonitskivor. Även utbrända bilar vittnade om de så kallade autonomas framfart. I en av de uppeldade bilarna låg en burk sprejfärg med det passande namnet Molotow Premium Colour.

Ett strålande vårväder rådde på söndagen i den danska huvudstaden. Vid avspärrningarna vid Ungdomshuset på Jagtvej stod ett medelålders par med varsin ölflaska och käftade gemytligt med polisen. På baksidan av Ungdomshuset kunde man se hur byggnadsarbetare kastade ut inredning genom ett fönster ner i en container.

Ungdomshusets framtida öde är ännu ovisst. De nya ägaren, frikyrkan Fadershuset, meddelade i helgen att den inte bestämt om huset ska rivas eller inte. Men Politikens nätupplaga hävdade att rivningsbeslutet redan är fattat och att byggnadsarbetare nu avlägsnar asbest ur huset för att förbereda rivningen.

TT

Mer läsning

Annons