Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luften gör dem sjuka

Annons

För ett halvår sedan gjorde Ångpanneföreningen en stor genomgång av lokalerna på Jakobsgårdsskolan. Det blev nedslag på hemkunskapssalen som bedömdes ha stora brister i ventilationen. Brister som måste åtgärdas.

- Problemet är att luften inte räcker till, vilket innebär att matoset från alla spisarna stannar kvar i salen, berättar skyddsombudet Jan-Arne Rieem.

Trots bristerna bedrevs undervisningen som vanligt fram tills för tre veckor sedan. Då blev en av hemkunskapslärarna så sjuk att hon av sin läkare förbjöds att vistas i salen.

- Jag ville stänga salen. Skolledningen kontaktade då skolnämnden som tog beslutet att "lyfta ut verksamheten", säger Jan-Arne Rieem.

- Det är beklagligt att det ska gå så långt att folk blir sjuka. Jag känner också oro över vad eleverna har utsatts för.

Annika Sundberg är en av tre hemkunskapslärare på Jakobsgårdsskolan. Hon är den som drabbats allra värst eftersom hon är den enda som arbetar heltid.

- Jag har klagat på den dåliga ventilationen i många år. Redan 1999 gjordes en besiktning som visade på samma problem som vi har i dag. Trots det har inget hänt förrän nu. Vad är det för mening med att ha ett kontrollsystem när det ändå inte följs?

Hon har ändå fortsatt att jobba trots att hon de senaste åren drabbats av feber, utslag i ansiktet, svårigheter att andas, problem med luftvägarna och sår i munnen.

Problem som försvunnit när hon varit ledig några dagar men som blommat upp igen så fort hon återkommit till skolan.

- Till slut var jag helt utslagen och var tvungen att sätta ned fötterna och säga ifrån på skarpen.

Annika Sundberg har nu läkarintyg på att hon inte får vistas i hemkunskapssalen förrän problemet med ventilationen är åtgärdat.

Tills dess är salen stängd. Undervisningen bedrivs i ett vanligt klassrum. Det innebär att den praktiska delen helt uteblir. I stället handlar allt om teori.

- Det är roligare att laga mat, säger Mikael Bojfeldt, Martina Hagman och Lovisa Redhe Nord som hade hemkunskap som elevens val under torsdagseftermiddagen.

- Men vi förstår att vi inte kan vara i hemkunskapssalen. Den var väldigt varm vilket gjorde att vi blev trötta fort.

Eleverna får beröm av Annika Sundberg.

- De har varit otroligt tålmodiga och förstående.

Ännu har inga åtgärder satts in. Tunabyggen, som äger lokalerna, har fått besiktningsprotokollet som visar att salen är undermålig och har äskat pengar för att kunna genomföra nödvändiga åtgärder.

- Jag är rädd att jag står utan hemkunskapssal när höstterminen börjar, säger Annika Sundberg.

Hon är inte heller säker på att problemen bara gäller hemkunskapssalen.

- Jag har börjat känna av besvären även i andra salar på skolan, säger hon.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons