Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luft under vingarna

Annons

Falkentusiasten Lars Nilsson, som också tillhör ledningen för falkprojektet i Sverige och för till-

fället är på ringmärkningsuppdrag i Sarekområdet, har all anledning att vara glad:

Antalet revirhävdande pilgrimsfalkpar i Dalarna och Hälsingland har fördubblatsfrån tre till sex.

Fyra av dalaparen har lyckats med häckningarnaoch fått fram sammanlagt ett dussintal ungar.

Falkar från dalaprojektet har dessutom utvandrat och medverkat till framgångsrika häckningar i Hälsingland och Jämtland, med tre respektive fyra ungar.

Djurmofalkarna har för andra året i följd genomfört en lyckad häckning.

Det sistnämnda är extra roligt eftersom det här är Sveriges enda officiella häckningsplats för pilgrimsfalk. Ledningen för falkprojektet har valt att gå ut med uppgifter om häckningen för att öka kunskapen om och känslan för den hotade rovfågelarten. Dessutom bedöms öppenheten stärka skyddet och bevakningen av platsen.

Det öppna läget i rasbranten, den välbesökta utsiktspunkten på klacken och den direkta insynen från stora delar av Djurmo gör klacken till landets kanske mest och bäst bevakade häckningsplats för pilgrimsfalk. Fåglarna har även tidigare år häckat i rasbranten, men för två år sedan spolierades häckningen av naturliga orsaker såsom kraftiga regn och/eller korpplundring.

Under den senaste veckan har skyddsområdet, där det gäller tillträdesförbud, utökats av länsstyrelsen.

-Ungarna började klättra uppför rasbranten och honan var mycket orolig, förklarar Conny Trogen, ordförande i Dalarnas Ornitologiska förening, DOF.

Under den gångna helgen kom ungarna på vingarna och nu övar de febrilt.

-Det är en attraktion av stora mått. Falkarna kan bjuda på storartade och hisnande flyguppvisningar, konstaterar Lars Nilsson och tillägger att "träningslägret" brukar genomföras på två till tre veckor.

-Till en början kan ungarna vara lite taffliga, men de blir bättre flygkonstnärer för varje dag.

Både Lars Nilsson och Conny Trogen vill dock uppmana alla intresserade att visa stor hänsyn och dra sig undan om de ser eller hör att falkarna blir oroliga.

-Bästa platsen för dem som vill se flygfesten är faktiskt nedanför klacken, på åkern mellan riksväg 70 och järnvägen, berättar de.

De fyra ungarna är, som tidningen tidigare berättat, ringmärkta, vilket innebär att ornitologerna förhoppningsvis kan följa och rapportera om deras vidare öden.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons