Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikaslöjdare höll mässa

Annons

På plats vid Akvariet fanns det under söndagen 52 slöjdare från Ludvika, Lindesberg, Ljusnarsberg, Fagersta och Smedjebacken för att nämna några.

Det handlar om alla möjliga sorters slöjdare och hantverkare som visade sina alster. Från olika sorters snickeri till vävning och smide.

Precis som många andra för-eningar och intressegrupper dras slöjdarna med ett problem och det är att de som är aktiva blir allt äldre och det är svårt att få ungdomar intresserade.

- Vi har dock den senaste tiden lyckats bra med värvningen av nya medlemmar och oftast är det barn till gamla medlemmar som börjar slöjda och då går med i föreningen, berättar Lars-Erik Nord.

Äldst, men inte minst aktiv på mässan var Alice Forsberg som visade upp sina plädar som är vävda av växtfärgat ullgarn.

- Jag köper färdigt garn, men för övrigt gör jag allt själv, berättar Alice Forsberg.

För att färga garnet använder hon en rad olika kända och mindre kända saker för att färga. En pläd hon vävt hade garn färgat av bark och bakved, lökskal, islandslav, stenlav och pilört. Allt vävt samman i en vacker och skön pläd.

Silversmeden Arne Björklund jobbar med silver och tillverkar främst olika sorters smycken. Han slipar också stenar som han monterar på olika sorters ringar.

- Jag använder mig mycket av slaggsten, den finns i många olika färger.

Att göra en halskedja är enligt Arne Björklund ingen svårighet.

- Det är bara att vira en silvertråd runt en stång och sedan såga av dem så det blir små ringar och därefter plocka ihop dem med hjälp av två tänger.

- Det svåra är inte tillverkningen, utan att sälja dem till någon.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons