Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikas Domusbygge på dokumentärfilm

Annons

- Jag gick ju i skolan på den tiden och minns vilken enorm uppståndelse det var omkring det ståtliga varuhuset - modernast landet - när det växte upp på det gamla torget mitt i stan, säger han.

Det var Tommy Sellstedt, som just nu arbetar med den planerade dokumentärfilmfestivalen i Ludvika höst, som fick tipset om filmen vid ett besök i Borlänge.

Där låg den i Konsums arkiv och någon antydde för Sellstedt att det kanske var ett material för arkivet i Grängesberg som såg till att ha det med sig hem.

Vi har haft tillfälle att ta del av den tjugo minuter långa filmen, med anonym upphovsman, och kan notera att den innehåller många försvunna miljöer från åren då Ludvika fick sitt Domus.

Här kan man se rivningen av byggnaderna på gamla torget och arbetet med att anlägga varuhuset.

Många av den tiden personligheter har också fångats av fotografen.

Här ses bland annat de legendariska journalisterna Folke Berge på Ludvika Tidning och Sven-Eric Ericsson (Sweson) hos konkurrenten DalaDemokraten, liksom konsumveteranerna Tore Andersson (förste varuhuschefen) och Filip Lanemark från Ludvika och Karl Jansson från Nyhammar.

En av de verkliga trotjänarnas på Domus, Elsie Fredriksson, känns också igen i några sekvenser.

Scenerna från invigningen 1958 visar också många andra Ludvikabor i närbild, stolta över nybygget och ivriga att fynda i hyllorna.

- Det är ett mycket fint dokument och det kanske bästa av allt är att det fortfarande finns människor, som minns miljöerna och personerna på filmen, i livet och kan ge oss mera detaljer kring dokumentet, säger Hildman.

Med på resan från Borlänge hade Sellstedt också ett antal filmer som upptar konsumhistoria från Grängesberg. Bland annat från Grängesbergs Kooperativa Handelsförening, uppvaktning av pionjärer inom kvinnogillet, Björkåsbor på resa Barken runt och till Säterdalen och bilder från personalfest och halvsekeljubileum.

- Filmen från Grängesberg är gjord av Sven Nilsson i Falun och i nyskick, även den ett fenomenalt dokument, säger Tommy Hildman som räknar med att filmerna kommer att visas i samband med dokumentärfilmfestivalen i Ludvika i höst.

Fram till dess för allmänheten bara sukta efter att få se detta stycke 50-talshistoria av stort värde.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons