Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikas biografer dokumenteras

Annons

Det är Kicki som haft hand om det viktiga arbetet med att ta fram all historiska fakta kring biografverksamheten från Palladium till bybygget vid Folkets hus.

- Kultur- och fritid gav oss uppdraget att dokumentera biografbygget och i samband med det föreslog vi att dokumentera Ludvikas biografer genom åren, berättar Gösta och Kicki när vi sitter i V-coms lokaler på Grottvägen.

Kicki har gjort ett jättearbete vid researcharbetet för att ragga fram såväl bilder som texter samt ta kontakt med personer som själva har minnen av biografkulturen i Ludvika genom åren och flera av dessa kommer också att framträda i filmen med sina minnen av Saga, Röda Kvarn, Aveny och allt vad biograferna hette ända från den tid då Ludvikaborna fick uppleva film med hjälp av ambulerande biografägare.

- Det har inte varit svårt att marknadsföra vår idé eftersom kulturchefen, Tommy Sellstedt, har ett stort filmintresse, säger Gösta.

Från början var det tänkt att filmen inte bara skulle belysa de lokala biografernas historia, utan också samhället i övrigt, men den idén har man fått släppa eftersom materialet tenderade att bli för stort och svårhanterligt.

Det blir alltså en starkare fokusering på Ludvikabiograferna än vad ursprungstanken var.

En hel del rörliga bilder finns, men i vissa fall har det varit svårt att få fram rättigheterna till bilderna och det vållar också en del problem när det gäller att få klartecken att så småningom placera den färdiga filmen på biblioteken för att göra den tillgänglig även för den som inte har tillfälle att ta del av filmen i samband med biografinvigningen.

Detsamma gäller också för upphovsrätten till de stillbilder som man vill använda.

- Det är alltså en hel del forskning som ligger bakom den färdiga produkten, mycket större än vad vi anade när vi började

- I exempelvis Föreningen Ludvikabilders stora arkiv kan det vara svårt att hitta upphovsmännen. Det här är utan jämförelse det största jobb vi gjort när det gäller research, säger Gösta Bergström.

- Ett problem vi haft är att vi ibland fått motsägelsefulla uppgifter om årtal och annat. Det blir mycket kolljobb genom det, säger Kicki som, enligt Gösta, har blivit Ludvikas främste expert när det gäller den lokala biografhistorien genom sitt arbete med filmen.

- Det är bara synd att en sån här film inte gjordes redan för 40 år sen, då de som var med i filmens barndom fortfarande fanns kvar och hade kunnat berätta, säger hon.

I vinter invigs en ny epok i den lokala biografhistorien efter Palladium, Saga, Röda Kvarn, Folkets hus och Aveny.

Vad anläggningen kommer att heta vet vi ännu inte, men dess föregångarne kommer premiärpubliken att bli påmind om genom Kicki Eriksson, Gösta Bergström och alla deras kända och okända medarbetare vars arbeten man hittat i arkiv och byrålådor.

- Visst har vi mycket material redan nu, men den som vet med sig att han eller hon sitter och trycker på bilder eller annat, som har med Ludvikas biohistoria att göra, är välkommen att höra av sig, säger filmteamet.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons