Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikaparker erbjuder "biologisk stadsvandring"

Annons

I Sockenstugeparken och Kyrkparken har man låtit sätta ut skyltar där flanören kan läsa vad det aktuella trädet eller busken, som man just träffat på, heter.

Denna upplysning får på såväl svenska som latin.

- Totalt blir det över 40 olika arter som kommer att presenteras på det här sättet och vi hoppas givetvis att Ludvikaborna och alla andra ska uppskatta den här nyheten, säger Svante Springare.

Idén har tidigare använts i en del andra städer.

Det var vid ett besök i Örebro som Springare fick impulsen att föra den här trevliga, och lärorika, idén med sig hem och han är optimist när det gäller kommuninvånarnas reaktioner.

Skyltar kommer att sättas ut i flera parker innan projektet är avslutat.

- Jag tror säkert att den här nyheten kommer att bli uppskattat i exempelvis Kasttjärnsparken. Det blir säkert intressant för alla skolbarn som finns där i närheten (Vasa), menar Lilja Saarenpää som haft hand om utsättningen av de informativa skyltarna.

- Det är bara att hoppas att skyltarna får sitta kvar och vara oskadade, säger Svante Springare. Många är säkert glada åt att få den här informationen på sin promenad.

Det mesta är alltså positivt om man är stadsträdgårdsmästare i Ludvika i dessa dagar, men i de här krokarna, där vi går och tittar på de nya informationsskyltarna, finns en detalj som oroar Svante Springare.

Det är Studenteken invid Stadshuset, den som planterades av läroverkets första studentkull 1948, en oansenlig ek som ofta förväxlas med den betydligt pampigare som nutidens studenter numera samlas under en gång varje vår.

- Studenteken har börjat få torra grenar och det är illavarslande, men vi hoppas att den piggnar till nu när det mesta är positivt, säger Springare.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons