Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikanotiser

Annons

Inbrott i bil
LUDVIKA.En stereo har stulits från en personbil parkerad på Bergsgatan i Ludvika. Den var värd 1 300 kronor.

Musikaliska sommargäster
LUDVIKA. I kväll, tisdag, blir det musikaliskt storfrämmande på Gammelgården.

Två av Ludvikas jazzexporter, trumpetarna Lennart "Kvarten" Axelsson och Kjell Berglund, är på besök för att förstärka Thore Eylis Kvartett vid en konsert där också sångerskan Ing-Marie Lerström medverkar.

De båda gästerna är numera verksamma i Hamburg och Brighton.

Grillfest på Milan
LUDVIKA. Boenderådet vid Milan hade på torsdagseftermiddagen arrangerat grillfest för hyresgästerna och för de boende i gruppboendena.

Musikalisk underhållning bjöds på dragspel och cittra och festdeltagarna bidrog själva till den trevliga stämningen med allsång.

"Grillmästarna" Hans Flyckt och Lars-Erik Persson hade fullt upp med hjälp av Solstrålarna och andra medhjälpare och såg till att samvaron blev verkligt lyckad.

Bil- och datorstöld
LUDVIKA. Natten till måndag stals en bil på Tre krokars gata i Ludvika.

En bärbar dator till ett värde av 15 000 kronor har stulits från Bingoalliansen i Ludvika. Den rapporteras ha stått i ett kontor bakom bingolokalen.

PRO till Hildasholm
LUDVIKA. PRO i Ludvika har varit på sommarutflykt till Axel Munthes Hildasholm i Leksand.

Det blev en mycket intressant resa som Ludvikapensionärerna fick vara med om. Inte minst den guidade visningen av Hildas morgongåva från sin make väckte beundran hos deltagarna.

En färd med lunch på Gustav Wasa, på Siljan, ingick också i dagsprogrammet.

Resan hem gick över Tällberg och Rättvik och det var en mycket belåten samling resenärer som återkom till hemstaden.

Alstom vann HVDC
KANADA. Ludvikaenheten ABB Transformers HVDC-konkurrent, Alstom i Stafford i England har vunnit en order värd 10 miljoner euro på tre HVDC-transformatorer från kanadensiska Manitoba Hydro.

Transformatorerna ska ersätta äldre transformatorer i Nelson Riersystemet som ursprungligen byggdes med en licens från Asea i Ludvika på 1960-talet.

Alstom Staffordenhet har tillverkat 46 HVDC-transformatorer sedan den tiden skriver företaget i ett pressmeddelande.

ABB:s andra engelska konkurrent VA Tech Peebles Transformers har vunnit ett annat stort transformatorkontrakt från Brittiska National Grid värt 15 miljoner euro som gäller utbyte av flera 400 kilovoltstransformatorer.

HVDC-studie
ALASKA. Jurnal of Alaska Business and Commerce skriver att delstaten i nordvästra Nordamerika anslagit 150 tusen dollar till i Southeast Conference i Juneau för fortsatta miljöstudier av ett HVDC Lightsystem och dess alternativ, kallat Southeast Intertie.

Planen är att dra kablar mellan öarna i södra Alaska och flera studier har genomförts de senaste tio åren bland annat med Lightstudier i Ludvika.

Med ett multiterminalsystem väntas provinsen slippa utsläpp från 7,6 miljoner liter diesel per år. Den nya studien ska visa hur bygget och driften av ett sådant system ska gå till. Det beräknas kräva knappt en halv miljard dollar från statliga fonder för att bli finansierat.

Mer läsning

Annons