Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikakille leder värnpliktiga

Annons

Johan Rindevall valdes till ordförande när han bara hade fyra veckor kvar av sina 15 månader på P 10 i Strängnäs.

- Jag var kvartermästare, det är som att vara mamma åt alla och ta hand om de mjuka frågorna. Att alla har en plats att sova, mat och att utrustningen är hel och ren.

En tjänst han trivdes bra med.

- Det gav en otroligt god möjlighet att träffa många och olika människor.

Den som blir vald i slutskeendet av sin militärtjänstgöring behöver dock inte göra den återstående tiden när ordförandeskapet är över.

Under det kommande året ska Johan arbeta för att förändra och förbättra speciellt tre områden inom den svenska värnplikten.

- Grundutbildning, arbetsmiljö och säkerhet samt medinflytande.

När det handlar om grundutbildningen ser värnpliktsrådet att många har svårt att ställa om till den nya miljön och på grund av det hoppar av sin militärtjänstgöring.

Andra delar som det tittas på är ledarskap och de attityder som finns. Det händer fortfarande att värnpliktiga blir kränkta av sina befäl.

- Ett par killar kallades för "jävla judar". När de värnpliktiga på grund av glåporden vägrade att göra sina arbetsuppgifter blev de anmälda och hamnade i fängelse. Det är företeelser som Johan Rindevall vill arbeta för att få bort helt.

I värnpliktsrådet ingår fem ledamöter vars uppgift är att arbeta regionalt och vara ute på förbanden för att träffa värnpliktiga och befäl. Det är på plats som de tar reda på vad de värnpliktiga vill se för förändringar och hur de upplever sin militärtjänstgörning.

Johan Rindevall tillsammans med rådets vice ordförande, Henrik Stål från Örebro, har som uppgift att arbeta centralt gentemot politiker och chefer inom försvarsmakten. De ska också arbeta med det internationella samarbetet.

Vad vill du ha att ni har uppnått om ett år?

- Jag hoppas vi har en attitydförändring. Så att värnpliktiga inte ska lida psykiskt, fysiskt och socialt när de börjar sin värnplikt. I dag är det många som gör det för att de inte får en chans att ställa om till den nya miljön.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons