Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikahem säljer

Annons

Affären är långt framskriden, flera källor betraktar affären som i princip klar. Men det gör inte Ludvikahems ordförande Gun-Britt Malmqvist (s):

- Men jag säger ingenting innan affären är helt klar. Det finns både det ena och det andra som inte är klart. Om jag går ut med detta nu ställer jag till ett elände och då blir det dyrt. Inte ett ord från mig innan det finns ett undertecknat avtal, säger hon.

Ludvikahems vd Ingemar Lindvall säger att man för en diskussion i Ludvikahems ledning om ett omfattande åtgärdsprogram som omfattar allt från försäljning i Grängesberg och andra mindre attraktiva områden till expansiva planer som köpet av Brickenfastigheterna i centrala Ludvika. Men han betonar att Grängesaffären inte är klar:

- Vi har inte kommit så långt i en eventuell försäljning att vi lämnat detta för prövning enligt stopplagen hos länsstyrelsen, säger Ludvikahems vd Ingemar Lindvall.

Kommunalrådet Roger Stål, som representerar kommunens ägarintressen i Ludvikahems stämma och som får ta en eventuell diskussion om kommunalt ägartillskott i Ludvikahem säger:

- Vi håller på att titta på möjligheten att sälja i Grängesberg. Det kan bli mycket bra om det hela går rätt väg, säger Stål som inte räds en privatiseringsdiskussion.

- Prövningen hos länsstyrelsen sker efter den nya lagen som kom till för att stoppa utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm. Även om vi säljer Grängesberg så behåller vi allmännyttan i ett boendeperspektiv både när det gäller kvalitet och hyra. Ludvikahem har ju 75 procent av marknaden och en försäljning blir ju ganska marginell i ett kommunperspektiv. I stopplagens mening borde inte detta bli några problem, det är stor skillnad mellan utförsäljning i Stockholm och det vi diskuterar, säger Stål.

Roger Stål konstaterar att fastigheterna i Grängesberg har ett mycket högt bokfört värde, vida överstigande vad man kan få in på en avyttring, men detta behöver inte leda till nya ägartillskott från kommunen.

- Det bokförda värdet är under alla omständigheter för högt och Ludvikahem måste ändå skriva ned det bokförda värdet rätt ordentligt. Detta har revisorerna krävt.

- En affär i Grängesberg och på andra bestånd ska också ses i ljuset av köpet i Ludvika. Vi hoppas kunna kvitta en förlust i Grängesberg mot försäljning där vi får reavinster. Sammanlagt bedömer jag att Ludvikahem i framtiden kommer att se bra ut. Ägartillskott kan ändå krävas för att klara andra delar som rivningar i det kommande åtgärdsprogrammet, säger Stål som säger att nedskrivningen av det bokförda värdet sänker Ludvikahems soliditet och i sig kräver åtgärder.

Ludvikahems vd Ingemar Lindvall vill inte avslöja vad det bokförda värdet på grängeshusen är.

- Vi är vid vägs ände nu. Ludvikahems revisorer säger att när vi kommer till bokslut 2005 i vår så är vi tvungna att göra dessa nedskrivningar av det bokförda värdet. Men hur det ser ut vill jag inte kommentera innan dess. Grängesberg är ett stort hål och det beror på att vi trots alla rivningar, försäljningar och malpåsar har så mycket outhyrt i Grängesberg, säger Lindvall.

Lindvall vill inte kommentera namnet på motparten i den planerade Grängesaffären.

Vid NLT:s intervju med Ludvikahems ordförande, Gun-Britt Malmkvist, så blandade hon ihop sin roll med ordförandeskapet i Laven/Grängesbergs Gruvor AB, där hon nyligen genomförde en affär med fastighetsägaren Anders Skoglund, där han köpte Lönnfallets industrihus i Grängesberg. Det var kanske en felsägning.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons