Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikahem överklagar orm-ja

Annons

När hyresgästen på Tre Krokars gata i Ludvika fick miljö- och hälsoskyddsnämndens godkännande för att ha ormar i sin lägenhet, reagerade hyresvärden Ludvikahem med bestörtning. De krav som var förknippade med tillståndet kändes inte som någon säker garanti för de ormrädda grannar som fasade för oönskat besök, ansåg bolaget. Nu har Ludvikahem överklagat ormtillståndet-men hyresgästen har redan gjort sig av med sina husdjur.

- Personen i fråga ville inte vara en belastning för sin omgivning, så han har sålt sina ormar, förklarar miljöchef Göran Eriksson.

Däremot kommer ärendet att gå vidare hos länsstyrelsen.

-Vi fullföljer överklagan, eftersom det är intressant att se hur det bedöms rent principiellt. säger Eriksson.

När hyresgästen på Magnet sökte tillstånd att hålla ormar som husdjur, fick hyresvärden Ludvikahem möjlighet att yttra sig inför nämndens beslut. Bolaget motsatte sig tillåtelse att ha ormar i lägenhet, med hänsyn till att husdjuren skulle kunna ringla in i angränsande lägenheter. Om hyresgästen skulle få möjlighet att ha ormar som husdjur, ville Ludvikahem att specificerade säkerhetskrav skulle vara en förutsättning.

När miljö- och hälsoskyddsnämnden gav ormtillståndet, följdes det också av villkor, bland annat att det måste finnas galler för ventilerna, liksom att grannar skulle informeras.

Ludvikahem och BoA Johansson replikerade med två frågor som bolaget skyndsamt ville ha svar på. "Hur säkerställer man att hyresgästen följer villkoren och vem informerar grannarna?" undrade hyresvärden, som samtidigt hotade att överklaga till länsstyrelsen om inte svaret blev tillfredsställande.

Göran Eriksson, miljöchef, bekräftar att Ludvikahem överklagat nämndens beslut.

- Ärendet ska upp i nämnden på onsdag, förklarar han.

Men för den aktuella hyresgästen blev känslan av husdjuren som orosfaktor för grannar och hyresvärd pressande och han sålde sina ormar. Miljö- och hälsoskyddsnämnden väljer ändå att låta ärendet gå vidare, eftersom det principiella beslutet är intressant i framtidsperspektiv.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons