Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikahem går med vinst

Annons

Det kommunägda bostadsbolaget hade styrelsemöte i torsdags. Ett av ärendena var delårsrapporten.

- Politikerna var förstås positiva. Vi hade kanske räknat med något litet överskott men inte så här mycket, säger Bo A Johansson.

Nämnas kan att samma period i fjol noterades ett underskott på 4 573 000 kronor. Enligt Johansson finns det flera förklaringar till att ekonomin förbättrats.

- Köpen av "Diöshuset" i Ludvika och Röbacken i Sörvik har inneburit att hyresintäkterna ökat. Genom en aktivare hantering av våra lån har räntekostnaderna minskat.

- Tack vare den milda vintern har kostnaderna för uppvärmning reducerats. Vi har även haft en del personalvakanser. Totalt har driftskostnaderna varit 800 000 kronor lägre än beräknat.

I budgeten för helåret sägs det att Ludvikahem ska göra ett nollresultat. Efter det första halvåret finns det förhoppningar om att det även ska bli vinst för helåret.

- Vi behöver svarta siffror. Vi har behov av att sätta av "svarta pengar" för underhåll i många år framåt för att komma i kapp. Underhållet av fastigheterna är eftersatt, betonar Bo A Johansson.

Bolaget hade den 30 juni 3 608 lägenheter. 146 lägenheter i Grängesberg är satta i så kallad malpåse och inte uthyrningsbara. Till detta kommer 298 tomma lägenheter som var uthyrningsbara.

Jämfört med samma tid för ett år sedan har det blivit 14 fler tomma lägenheter. Ludvikahem har en överenskommelse med kommunen om bidrag på 45 miljoner kronor under fyra år. De sista åtta miljonerna ska betalas ut i år.

Det faktum att Ludvikahem nu går med vinst innebär, enligt Johansson, inte att bolaget kan avstå hela eller delar av det kommunala bidraget.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons