Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikaföretagarna allt äldre

Annons

Svenskt näringslivs SCB-undersökning visar dessutom att antalet äldre företagare än 55 år i Ludvika ökat från 23 procent 1999 till hela 39 procent 2003.

Så det blir en snabb omställning när företagarna väljer att pensionera sig.

- Alarmerande siffror, säger Ludvika kommuns näringslivschef, Jan Björnehaag, som är i samma åldersgrupp.

- I Ludvika arbetar 2 500 personer på ABB och ABB klarar detta. Men vi har 5 500 människor i kommunen som arbetar i små eller medelstora företag. Ludvika kommun kan dock glädja sig åt att antalet företag ökar. När jag kom till Ludvika fanns det 1 300 företag, i dag 1 600. Ungefär hälften av de registrerade företagen har verksamhet.

- Jobben kommer i småföretagarsektorn. Fakta är att var tredje vuxen vill starta eget men bara var 20:e tar steget. Att bli företagare är inget 8 till 16-jobb utan ett positivt slitgöra, en livsstil. Men många fåmansföretags tillgång är det egna kunnandet och vid pension så försvinner företaget och så måste det bli i många fall, säger näringslivschef Jan Björnehaag.

Björnehaag konstaterar att de företag som upphörde i fjol, bortsett från konkurser, berodde på att företagaren valt att pensionera sig.

- Det finns otaliga exempel på att företagen upphört därför att ingen ville köpa företaget och ta över. Det här är den stora framtidsutmaningen i detta land, säger Jan Björnehaag, som berättar att 140 000 företag i landet står inför ett generationsskifte eller avveckling inom tio år.

I Dalarna där 48 procent av företagarna är 50 år eller äldre så står 4 350 företag inför samma utmaning.

- Ludvika står inför den tuffaste utmaningen i Dalarna, men hela länet får det tufft när nästan hälften av företagarna står inför pensionen. Kommunernas näringslivsorganisationer har en nyckelroll i att simulera nyföretagandet, säger Carl Ström, regionchef för Svenskt Näringsliv, som pekar på att siffrorna visar att Orsa har bästa läget i länet.

- Allt är inte bra i Orsa, exempelvis så hanterar de inte sina serveringstillstånd bra. Men de har varit lyckosamma att få yngre att bli företagare, de satsar på ung företagsamhet, har bra samverkan mellan skolan och näringslivet samt ett aktivt näringslivskontor, säger Ström.

Svenskt Näringsliv pekar på att ett generationsskifte hindras på grund av dagens arvs- och gåvoskatter som tvingar många företagare att sälja av delar av företaget för att klara skatten. Och om det inte går att få barnen att ta över så gäller det att hitta en köpare vilket är svårt om man inte planerar noga.

Dessutom anser företagarorganisationen att förmögenhetsskatten är ett hinder och lyfter fram att Danmark avskaffat denna skatt och Norge beslutat detsamma.

Av OECD:s 30 medlemsländer så finns förmögenhetsskatten bara kvar i åtta länder. Skatteverket har uppskattat att 500 miljarder stoppats undan utomlands för att slippa skatten.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons