Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikaföretag stämmer Banverket

Annons

Tvisten beror på att Svenska Slipers/Industrial Quality Recycling AB i Trollhättan i fjol vann en entreprenad om Banverkets sliperdestruktion i hela landet.

Rundvirke ville flisa och elda dessa slipers i värmeverket i Ludvika.

Rundvirke Poles hävdar att Ludvikaföretagets anbud på destruktionen var lägre än Svenska Slipers.

Tommy Karlsson hävdar att Svenska Slipers fick en information som inte fanns med i anbudsförfrågan, att Banverket inte skulle återanvända rälsfästet. Svenska Slipers kunde då offerera noll kronor medan Rundvirke ville ha 13 kronor för att ta hand om rälsfästet.

Därmed blev Rundvirkes bud inte konkurrenskraftigt

Banverkets inställning i målet är att upphandlingen skötts korrekt och att ingen diskriminerats i anbudsförfarandet. De har fram till 19 juni på sig att svara på Rundvirkeadvokaten Leif Anderssons senaste inlaga.

Det är två chefer med stridbart temperament som här mäter sina krafter.

Striden blev offentlig i fjol då Svenska Slipers/Industrial Quality Recycling i Trollhättan anmälde Rundvirke Pols Impregnaanläggning i Ludvika för att Impregna saknar avfallstillstånd för destruktion av järnvägsslipers.

Tommy Karlsson ansåg att det var en hämnd för att Trollhätteföretagets monopol var hotat.

Trollhätteföretaget protesterade mot konkurrensen hos länsstyrelsen i Falun och till miljömyndigheten i Ludvika kommun. Dessutom informerades banverket. Trollhätteföretagets ordförande Tomas Karlström sa:

- Efter den information vi gett Banverket så tror jag inte att Impregna får något kontrakt. Banverket vill inte hamna i en miljöstrid efter Hallandsåsen.

Men miljöskyddet hos länsstyrelsen och kommunen ansåg invändningarna osakliga.

En vecka senare valde Banverket Rundvirkes konkurrent men hävdade att protesten av avfallstillstånd inte varit avgörande.

- Att välja Trollhätteföretaget kostar Banverket minst pengar. De låg bäst till prismässigt men var också bäst vid en vägd bedömning, hävdade Banverkets inköpschef Per Kyle när Rundvirke Pools förlorade upphandlingen i mitten av fjolåret.

Banverket stämdes den 11 mars i år vid Falu tingsrätt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons