Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikafirma vill utöka

Annons

AJE Mekaniska köpte får fem år sedan lödkolvsföretag i Sollefteå och Eskilstuna och utrustningen har flyttats till Ludvikaföretaget som nu äger nu gamla inarbetade varumärken som Vici, Ge-Pe, Stiron och Stironic.

Nu ska produktionen ökas från 5 000 till 7 500 lödkolvar per år och det behövs mer personal utöver dagens fyra anställda.

- Lödkolvar kan användas till mycket, en biodlare använder en kolv från oss med ett speciellt blad som gör att han lätt kan få loss honungen. I Norge används våra kolvar vid tillverkning av blyinfattade fönster, säger företagets lödkolvsansvarige Björn Eriksson.

Konkurrenter finns, förutom lågpriskolvar från Kina så finns det tillverkare som likt AJE levererar till industrin i Italien, England och Tyskland.

AJE exporterar också, till England, Irland, Malta, Belgien, Indien, Malaysia och Israel.

- Men den mest krävande och största kunden har vi på hemmaplan. ABB Capacitors köper alla sina lödspetsar från oss, berättar Björn Eriksson.

Alf Gabrielsson säger att de startade företaget efter att Järnmagasinets Sven Erik Reinholdsson uppmanat dem att försöka. Det är därför som företaget finns intill Järnmagasinets lokaler.

- Vi halkade in i det här som på ett bananskal. Det går inte så bra än att vi blir rika på detta. Allt vinst plöjer vi ned i maskiner, berättar Gabrielsson vars senaste fleroperationsmaskin från koreanska KIA är en investering i miljonklassen.

- Ett litet företag som vårt måste ha många ben att stå på. Vi har också hand om service på Husqvarnas skogs- och trädgårdsredskap och de verktygsmaskiner vi investerar i för lödkolvstillverkningen använder vi också för att ta legoproduktion, berättar Gabrielsson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons