Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikabördig och brännmärkt

Annons

Det började med Jacques Cousteaus Den tysta världen då hon såg en bild på en dykare framför ett vrak. Nyfikenheten väcktes och hon blev marinarkeolog, men avhandlingen räckte inte till och blev till bok.

Det har blivit flera böcker, och inspiration har Catharina Ingelman-Sundberg bland annat funnit vid Väsman.

Det var trångt på Rahléns bokhandel på lördagen, inte bara för att det strömmade till julklappshandlare utan för att det fanns en författare på plats. Catharina Ingelman-Sundberg fick använda högerhanden flitigt där hon stod och signerade böcker.

-Jag brukar välja att skriva om saker som få känner till, sade Ingelman-Sundberg vänd till Wicken von Post som köpte böckerna Vikingablot och Brännmärkt.

Hennes romaner bygger på fakta och bildar bakgrund till de berättelser hon spinner fram, som i hennes bästsäljande romaner om vikingatiden; Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld.

Den senaste romanen, Brännmärkt, utspelar sig på 1300-talet i ett Sverige som nästan helt kontrolleras av danskarna, men där svenskar och tyskar regerar i huvudstaden.

- Sedan kom drottning Margareta. Hon är Nordens främsta härskare - alla karlarna kan slänga sig i väggen.

Brännmärkt kom ut som cd-bok för bara två veckor och har redan sålt i över 20000 exemplar. Då är den tryckta varianten inte räknad. Hon har redan börjat att skriva på en uppföljare och räknar med att den ska innehåll en och annan miljö från Bergslagen.

- Farfar Isidor Sundberg var kyrkoherde och farmor Maria Ingelman-Sundberg var läkare här i Ludvika. Hade folk problem i äktenskapet gick man till farfar och farmor. Huset efter dem har gått i arv och där sitter jag ibland och skriver vid Väsman, berättar hon.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons