Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikabor isolerade på Orust

Annons

- Vi är isolerade.

Thorild Jonsson, lärare på Lorensbergaskolan i Ludvika och känd ornitolog, berättar om den situation som han och hustrun Roswitha i går befann sig i på Orust, med bortspolade vägar och hus på glid efter det att ett kraftigt åskväder dragit över ön.

Makarna Jonsson har sedan 1968 tillbringat stora delar av sommarmånaderna i egen stuga på Orust.

Närmare bestämt i Bräcke utanför Hällviksstrand.

Vid tvåtiden natten till fredagen hade SOS Alarm fått ett 100-tal larm om översvämningar från boende. En situation som fick myndigheterna att utlysa katastroflarm. Bland annat fick räddningstjänsten undsätta en person i en källare som höll på att bli helt vattenfylld, bilar dränktes i vattenmassorna, vardagsrum förvandlades till mindre swimmingpooler och båtar flöt i väg. En person lär också ha setts paddla omkring på en åker...

Samtidigt som allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus så kallades bandvagnar in i räddningsarbetet

- Vägen till oss är bortspolad på en sträcka av tre- till fyrahundrameter, säger Thorild, som aldrig, trots två tidigare bus-o-väder på Orust, då makarna bodde i Henån, aldrig upplevt något liknande.

- Hela vägen till byn Bräcke, som rymmer ett 10-tal fast boende och fyra fritidshus, var som en flod. Det var fruktansvärda krafter i rörelse, säger Thorild.

Som först vid sextiden på fredagsmorgonen, då åskovädret avtagit, kunde börja tänka på vila och sömn. Natten hade han och hustru Roswitha, så länge hon orkade, ägnat sig åt att ösa vatten ur bostaden.

- Vi har fått ett och annat förstört golv, källaren var helt vattenfylld, fortsätter Thorild, som mitt i becksvarta natten, ackompanjerad av Tors hammare och med vatten upp till låren tog sig ut ur huset för att kolla båten - som låg fasttöjd vid havet.

- Jag kom att tänka på en liknande händelse för några år sedan, då en båt kom loss och sedan sjönk, säger han som förklaring till sin cykeltur, efter det att han först forcerat vattenmassorna och fått fast mark under fötterna.

När tidningen på fredagen var i kontakt med Thorild stod fortfarande flera vägar under meterdjupt vatten.

Sammanlagt var 6 000 hushåll utan el på Orust och Tjörn. Många hushåll på västkusten var fortfarande på fredagsmorgonen utan telefon.

KG KARLQVIST

Mer läsning

Annons