Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikabor, dags att vakna

Annons

- Jag är så fruktansvärt orolig, förtvivlad och förbannad. Jag har aldrig förut svurit offentligt men nu måste jag göra det. Vad fan håller de i landstinget på med?

Siv Andersson är gråtfärdig när hon talar med NLT. Alla utspel, förslag, idéer, konsekvensanalyser och beslut som kommit om den lokalvården på sistone har tagit hårt på krafterna.

Inte bara hos henne utan även bland många andra. Medlemmar i hjärt- och lungföreningen och "vanliga" Ludvikabor". Men de vill inte tala högt om det, inte i tidningen.

- De säger till mig att jag ska göra det, för jag är modig och kan tala för mig. Så då gör jag det.

Siv Andersson ser mycket allvarligt på de nya förslagen om att stänga akuten nattetid, att slå igen vårdcentralen i Grängesberg, att minska på vårdplatserna på Ludvika lasarett, att ta bort tjänsten som demenssköterska vid norra vårdcentralen.

Och så vidare. Med mera.

- Jag är säker på att de redan har beslutat att hjärtintensiven försvinner från Ludvika till Falun. Det kommer aldrig att bli någon hjärtsektion på medicinavdelningen, säger hon apropå förslaget att stänga akuten nattetid.

För ska det vara någon ekonomisk mening med att hålla medicinakuten stängd på nätterna så måste hjärtsjukvården flyttas någon annanstans.

- Våra medlemmar ringer till mig och är förtvivlade. Men varför reagerar inte småbarnsföräldrarna? Allt fler barn har problem med astma och de är lika beroende av att det finns medicinläkare i Ludvika som hjärtpatienterna, framhåller Siv Andersson.

- Och vad gör kommunen? Vad gör näringslivschefen Jan Björnehaag? Hur ska han kunna locka hit nya företag om det saknas sjukvård i stan?

Siv Andersson berättar att hon är uppvuxen i en arbetarfamilj och varit socialdemokrat hela sitt liv. I dag är hon besviken på sina partikamrater i Ludvikatrakten.

- De är så tysta så tysta. De sviker oss alla genom sin tystnad.

Tror du att det skulle bli bättre om Rolf Gunnarsson och hans moderata partivänner fick styra i landstinget?

Nej, det tror inte Siv Andersson. Hon är hjärtligt trött på gnabbet, tjafset, käbblet och grälen inom de politiska församlingarna och efterlyser nya tag och grepp i politiken.

- Partierna måste sluta med detta och i stället utse företrädare som ser till det sunda förnuftet och samarbetar för folkets bästa.

- Det finns moderater som är väldigt bra. En är Berndt Ekström här i Ludvika, han tänker på befolkningen. Det är synd att han inte är sosse för då skulle han kunna tala de andra till rätta.

När det var stormöte i Ludvika Folkets hus den 7 mars så lyckades de närvarande landstingsråden Alf Johansson (s) och Ingalill Persson (s) med skicklig debatteknik och retorik att övertyga en stor del av åhörarna om att det egentligen inte är någon större fara för Ludvika lasarett.

Visserligen ska landstinget spara 320 miljoner kronor, framkom det, men Alf Johansson framhöll att det "i varje närsjukvårdsområde ska finnas ett nav i form av ett lasarett eller sjukhus". Och Ludvika lasarett kommer "i stort sett att få behålla de uppgifter" lasarettet har i dag.

Ingalill Persson spädde på med att det är omöjligt att ta bort alla vårdplatser i Ludvika och Avesta och flytta dem till Falun. Det faller på sin egen orimlighet, hävdade Persson, och underströk att "det är inte aktuellt att bygga ut i Falun" för att få plats med nya vårdplatser, "det vore att misshushålla med resurserna".

Visst lät allt det där bra men i efterhand har Siv Andersson mer och mer insett att politikerna faktiskt inte gav särskilt många konkreta löften på stormötet. Hon inser också att landstinget måste spara pengar men ifrågasätter varför landstingsledningen är så inriktad på besparingar i just Ludvika och Avesta.

- Vänd på perspektivet och utred hur stora besparingarna skulle bli om vård flyttas från Falun till Ludvika och Avesta.

- Låt Falun bli ett specialistsjukhus och förlägg enklare operationer till Ludvika och Avesta. Organisera operationerna bättre och se till att det, exempelvis, en dag görs handoperationer i Ludvika, en annan dag prostataoperationer.

- Läkaren åker hit från Falun men alla patienter slipper transporterna till Falun. Jag är övertygad om att en sådan organisation skulle spara pengar åt landstinget, betonar Siv Andersson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons